Naslovna Deserti Poslastice za praznike uz kafu

Poslastice za praznike uz kafu

4622
0
Foto: promo

U vreme praznika, teško nam je da zamislimo druženje i odmaranje bez neke poslastice. Prva asocijacija kada kažemo da nam se jede nešto slatko jeste čokolada. Ali ovde ćemo vam predstaviti dva slatka recepta omiljenih poslastica naših poznatih blogerki Ane Đurđević i Nevene Zelunka Cvijetić, koje će svakako prijati uz jutarnju kafu, u zimska jutra. Imaćete dovoljno vremena da ih spremite i da obradujete ukućane za doručak ili prijatelje kada dođu na kafu.

Ne zaboravite ni sebe! Odvojite za sebe sat vremena, skuvajte šoljicu Doncafé Moment kafe iz kesice od 200g, jer ćete pomoću kodova iz kesice na sajtu www.25sat.rs moći da odaberete i poklon po svojoj meri: čas šminkanja, mesečna članarina za teretanu, po 2 karte za bioskop, ZOO vrt, 2 karte za karting… Ma samo birajte kako ćete da provedete svoj poklon sat uz omiljenu poslasticu.

SNEŽNA TORTA

Na portalu Prstohvat soli naša poznata blogerka Ana Đurđević već devet godina deli svoju strast ka hrani i fotografiji sa svojim pratiocima. Sebe je opisala u jednom intervjuu kao food blogger- a,  velikog ljubitelja umetnosti i Zemunku. Delimo sa vama njen recept za „Snežnu tortu“ sa kokosom, koja će se sigurno dopasti i porodici i gostima.

Foto: promo

Potrebno (za kalup od 18 cm, sa stranicom koja se skida):

  • sastojci za koru: 3 jajeta, 65 g šećera, 1 kesica vanil šećera, 45 g brašna

Dno kalupa obložite sa papirom za pečenje, stranice premažite sa puterom i pospite sa malo brašna, višak istresite. Upalite rernu da se greje na 180˚C.
Jaja sobne temperature umutite mikserom zajedno sa šećerom i vanil šećerom. Mutite par
minuta dok smesa ne pobeli i udvostruči se. Brašno dodajte iz više puta. Nežno ga sjedinite sa smesom kako ne bi izgubila na volumenu. Sipajte u kalup i stavite u rernu na 12-15 minuta. Pratite situaciju pa kada kora naraste i lepo požuti uradite test čačkalicom – zabodite je u sredinu pa ako izađe suva, kora je gotova. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu da se u potpunosti ohladi. Za to vreme spremite fil.

  •  sastojci za fil: 250 ml slatke pavlake, 300 g bele čokolade, 250 g maskarpone sira, 10 kašika kokosovog brašna

Čokoladu izlomite na kockice i stavite u dublju posudu. Slatku pavlaku sipajte u šerpicu pa
zagrejte, ali ne dozvolite da proključa. Vruću pavlaku sipajte preko čokolade. Sačekajte par minuta pa sjedinite čokoladu i pavlaku. Ostavite da se sos ohladi. U drugoj posudi žicom umutite maskarpone i dodajte mu kokos. Kada se čokoladni sos ohladi, sjedinite ove dve smese. Sipajte fil preko ohlađene kore, poravnajte pa stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći.

Pročitajte i:  Kremasta salata sa brokolijem (VIDEO)
Foto: Promo

Pre služenja, prođite nožem između ivica torte i pleha, kako bi se torta lakše odvojila, pa
pažljivo uklonite obruč. Možete je dekorisati sa otopljenom ili narendanom belom čokoladom i kokosom, a možete je služite uz mandarine ili voće po želji.

KUGLOF SA MAKOM I NARANDŽOM

Blogerka i redovna učesnica emisije Hleb i lale na kanalu “24 kitchen”, Nevena Zelunka Cvijetić voli da isprobava nove ukuse zemalja u kojima boravi i deli svoju strast na blogu Hleb i lale. Donosimo vam njen recept za praznični kuglof, kolač koji su naše bake stalno pravile, a donekle je pao u zaborav. To je sjajna poslastica koja se služi uz kafu, za slađu priču i druženje.

Foto: promo

Potrebno:

Biskvit: 240g speltinog brašna (prosejanog), 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice soli, 100 g samlevenog maka, 125 ml javorovog sirupa, 250ml ceđenog soka narandže, 2 kašike rendane korice narandže, 100 ml  kokosovog ulja, 1 kašičica vanila ekstrakta, 4 kašike biljnog mleka.

Preliv: 100g šećera u prahu, 1-2 kašičice kisele pavlake.

Priprema: uključite rernu na 180°C. U činiji izmešajte suve sastojke za biskvit. Dodajte mak. U drugu činiju pomešajte javorov sirup, kokosovo ulje, ceđenu narandžu, vanila ekstrakt.
Suvim sastojcima dodajte mokre i dobro izmešajte da nema grudvica. Dodajte mleko i
koricu narandže pa opet izmešajte.Kalup za kuglof premažite kokosovim uljem i izlijte u
njega biskvit. Pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta. Proverite  čačkalicom da li je biskvit ispečen. Kada je biskvit ispečen izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Dok se biskvit hladi, pripremite preliv.
U činijicu stavite šećer i prvo dodajte jednu kašičicu pavlake. Dobro izmešajte. Preliv treba da bude jako gust jer će kolač upiti većinu ako je suviše tečan. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru da se malo stegne.
Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Sipajte preliv odozgo i
stavite u frižideru da se stegne.

Foto: promo

Za koji god recept da se odlučite, znamo da ćete da uživate u svakom slatkom zalogajčiću – uz obaveznu šoljicu vruće, domaće kafe !

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.