Naslovna Deserti PO TAČNOJ MERI: Ovo je najbolji recept za palačinke!!!

PO TAČNOJ MERI: Ovo je najbolji recept za palačinke!!!

10535
0
Foto: Profimedia

Ako želite  vazdušaste i meke palačinke ovaj recept je upravo ono što vam treba.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 g mekog belog pšeničnog brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 225 ml mleka
  • 225 ml vode
  • malo ulja za podmazivanje tiganja

Postupak:

1. U sud sipati brašno, so, jaje i polovinu jedne tečnosti, npr. vode. Nemojte odmah dodavati svu tečnost – ovako kad dodate samo oko 100-120 ml tečnosti u prvom cugu, bez mnogo muke umesićete glatko testo koristeći samo varjaču. Ako ipak ostane grudvica, promutite mikserom, al’ ne bi trebalo da ima potrebe. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodati ostatak tečnosti (drugu polovinu vode plus celu količinu mleka), u par navrata, mešajući vajračom ili žicom za mućenje belanaca.

2. Dobar tiganj sa debljim dnom ugrejati na 2/3 snage ringle. Nauljiti tiganj sa par kapi ulja pre svakog izlivanja testa. Kutlačom zahvatati testo, sipati na tiganj držeći ga pod nagibom i razliti. Kutlače mogu biti raznih veličina, za jednu palačinku ode oko 60-70 grama.

Pročitajte i:  Najuskusniji zapečeni posni paprikaš na vodi (VIDEO)

3. Peći sa prve strane dok ivice ne počnu da se odvajaju. tj. dok ne postane moguće podvući alatku pod palačinku. Okrenuti je i sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mere dobije se 9-10 palačinki na tiganju prečnika 25 cm.

Napomena:

Odnos mleka i vode može biti i drugačiji, samo neka u zbiru bude 450 ml tečnosti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: proverenirecepti.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.