Naslovna Deserti PO STAROM RECEPTU: Suva pita s makom (VIDEO)

PO STAROM RECEPTU: Suva pita s makom (VIDEO)

2651
0
Foto: Shutterstock

Fenomenalan kolač, toliko sočan da se topi u ustima, a lako i brzo se pravi.

Sastojci:

• 500 g tankih kora za pitu
• 1 do 1,5 dl ulja

Nadev:

• 300 g mlevenog maka
• 50 g suvog grožđa
• 10 g cimeta
• 300 g šećera

Preliv:

• 2 dl vode
• 200 g šećera
• sok od 1 limuna
• 100 g meda

Priprema kolača:

Kore iseći prema veličini pleha.
Uliti malo ulja na dno pleha, pa ga razmazati po dnu i ivicama

U posudi pomešati mak i šećer. Nakon mešanja dodati grožđice u mak i šećer.
Staviti jednu koru na dno posude i premazati je uljem. Preko kore staviti novu koru i ponoviti postupak s uljem

Staviti 3. koru i lagano premazati uljem. Na 3. koru ide prvi sloj suvog nadeva. Na mak staviti malo cimeta i prekriti korom.
U slojeve između maka stavljati dvije kore i svaku premazati uljem.

Pročitajte i:  Španska pita na bakin način (VIDEO)

Ponavljati postupak dok se ne potroše kore i punjenje.
Na vrh staviti tri kore i poprskati uljem

Kolač narezati na komade (rombove)

Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta.

Priprema preliva:

U posudu staviti vodu, šećer i isceđeni sok od limuna.
Mešati dok smesa ne prokuva i postane gusti sirup (oko 10 minuta).
Gotovu pitu izvaditi iz pećnice, i još vruću ravnomerno zaliti slatkim sirupom.

Na kraju sve preliti medom.
Ostaviti da se ohladi i tek onda poslužiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: recepttura.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.