Naslovna Deserti Novogodišnji meni: 5 recepata za najkremastije torte

Novogodišnji meni: 5 recepata za najkremastije torte

19135
0
Foto: Shutterstock

Nova godina je tradicionalno i vreme okupljanja – porodičnog, sa prijateljima, na organizovanim proslavama i to u svečanim odelima, s posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem enterijera.

Ali ono što najviše okupi ljude jeste praznična trpeza.

Posebnu pažnju domaćice poklanjaju novogodišnjim poslasticama.

Pogledajte nekoliko recepata za torte koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.

Brza torta sa bananama i keksom

Sastojci:

  • 250 g prah šećera
  • 250 g margarina
  • 250 g mlevenog plazma keksa
  • 4 kisele jabuke izrendane bez kore
  • 5 banana
  • 4 kesice šlaga

Priprema:

Margarin umutite s prah šećerom. Dodajte mleveni plazma keks, narendane jabuke i 3 izgnječene banane. Formirajte tortu od polovine mase. U sredinu stavite iseckane 2 banane i preko toga drugi deo mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom.

Puslica torta

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 200 g gotovih puslica
  • 1 čokolada za kuvanje
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenog keksa
  • 1 margarin
  • 2 šlaga
  • malo maslaca i mleka za koru

Priprema:

Keks pomešati sa malo rastopljenog maslaca i malo toplog mleka. Rasporediti po kalupu za torte. Preko toga poređati puslice.

Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrsti sneg. Žumancima dodati šećer i dobro umutiti. Čokoladu rastopiti na pari. Zatim sve to sastaviti u jedno (belanca, žumanca i čokoladu). Dodajte smesi margarin i ponovo umutite, pa rasporedite preko puslica.  Umutite šlag i ukrasite tortu.

Čokoladna torta koja se ne peče

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 300 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 500 ml slatke pavlake
  • keks

Priprema:

U 200 ml mleka razmutite pudinge i šećer. Ostatak sipajte u šerpu srednje veličine i na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuva. Dodajte razmućene pudinge i šećer i mešajte dok ne dobijete puding smesu. Podelite je na dva jednaka dela pa u jedan stavite mlečnu, a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi. Nakon toga, ostavite smese da se ohlade.

Izmiksajte slatku pavlaku pa po četvrtinu dobijene smese ubacite u smese sa čokoladama.

U okrugli kalup (može i u šerpu) stavite foliju na dno i sa strana, pa izlijte belu smesu i deo tamne smjese. Smese blago izmešajte kako bi se formirale crno-bele šare. Nakon toga nanesite ostatak slatke pavlake pa ostatak tamne smese i izravnajte. I, radite sve polako, nemojte žuriti. Keks umočite u mleko i ređajte po smesi. Nakon toga, preko kolača stavite foliju i ubacite u frižider na par sati kako bi se kolač stegnuo. Izvadite, skinite zadnji sloj folije i stavite okruglu tacnu na kolač (bolje je da bude malo veća od kalupa) i okrenite. Odstranite kalup i, to je to. Tortu možete dekorisati po želji.

Pročitajte i:  5 saveta za uzgajanje začina u kuhinji

Španski vetar

Sastojci:

Za kore:

  • 8 belanaca
  • 500 g šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 100 g seckanih oraha

Za fil: 

  • 8 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • ½ l mleka
  • 250 g margarina
  • 100 gmlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha

Za ukrašavanje: 

  • 100 g listića badema

Priprema:

1. Umutiti 4 belanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g seckanih oraha i promešati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru.

2. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuvati u mleku. Kad se fil skuva i ohladi, dodati jedan penasto umućen margarin i mlevene i seckane orahe.

3. Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nežno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.

Pesak torta

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 4 pudinga od vanile
  • 300 g šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g kokosa
  • 200 g mlevenih oraha
  • šlag za dekoraciju

Priprema:

Skuvajte 4 pudinga od vanile, ali ne prema uputama s kesice, nego u 1 l mleka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin koji je penasto umućen sa šećerom.

Smesu podelite na tri dela. U jedan deo dodati kokosovo brašno, u drugi mlevene orahe, a u treći mleveni keks. Treba dodati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može razmazati.

U kalup za tortu staviti prvo fil sa keksom, preko fil s kokosom, a na kraju s orasima. Tortu zatim po želji dekorišite umućenim šlagom. Po želji, ostavite tortu u frižider da se stegne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.