Naslovna Deserti NAPRAVITE SAMI: Ovo je recept za DOMAĆI RATLUK!!!

NAPRAVITE SAMI: Ovo je recept za DOMAĆI RATLUK!!!

2598
0
Foto: Profimedia

Da li volite ukusnu poslasticu koja najbolje ide uz prvu jutarnju kafu? U pitanju je naravno ratluk…

Evo kako u toplini svog doma možete napraviti ratluk na kome će vam pozavideti svi.

Potrebno je

  • 1 kg šećera u kocki
  • 3/4 litra vode
  • 150 g brašna od krompira
  • 1 l vode
  • sok od pola limuna
  • bergamot miris (potražite u apoteci)
  • 125 g badema
  • malo šećera u prahu (za valjanje)

Priprema:

U šerpu staviti 1 kilogram šećera u kockama, naliti ga sa 3/4 litara vode i kuvati kao za slatko.

Zasebno razmutiti u činiji 150g brašna od krompira nalivenog sa jednom litrom vode.

Kad je šećer dobro ušpinovan, skunuti ga sa vatre, sipati otopljeno brašno neprekidno mešajući da se sve grudve razbiju, zatim ponovo staviti šerpu na vatru. Stalno mešati čistom varjačom i kuvati dok se masa ne skuva toliko da ratluk sa kašičice otpada.

Pročitajte i:  SAVRŠENSTVO UKUSA: Karamel kocke koje se ne peku (VIDEO)

Pri kuvanju mora se strogo voditi računa da masa ne zagori. Na kraju u ratluk dodati sok od pola limuna i miris bergamot, koji se nabavlja u apoteci.

Kad je ratluk već gotov, skinuti ga sa vatre i dodati mu 125g poparenih oljuštenih, osušenih i tanko, kao za puslice isečenih badema.

Namazati bademovim uljem novu četvrtastu posudu od emajla, okrenuti je da ulje potpuno otkaplje, u nju sipati još topao ratluk.

Rastanjiti ratluk podjednako nožem u visini 3 – 4 cm. Zatim ga staviti na hladno mesto da se stegne, a tek sutradan iseći na kocke i svaku kocku uvaljati u šećer u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: njamfood.com 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.