Naslovna Deserti Najslađe za kraj ručka: Ovo su 14 NAJLEPŠIH POSNIH KOLAČA

Najslađe za kraj ručka: Ovo su 14 NAJLEPŠIH POSNIH KOLAČA

18121
0
Foto: Shutterstock

Izaberite koji su vama najlepši.

Čoko-bele kuglice

Sastojci

100 g čokolade
5 kašika ulja
150 g ratluka
150 g kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode

Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos. Praviti kuglice. Otopiti čokoladu sa uljem i do pola puniti papirne korpice, staviti kuglicu i ostaviti da se stegne.

Foto: Shuuterstock

Kesten štanglice

Sastojci

500 g kesten pirea
400 g šećera
200 g mlevenih oraha
200 – 300 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 g čokolade
2 lista oblande
voda

Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i čokoladu pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe i keks i ravnomerno rasporediti između dva lista oblande.

Šarena oblanda

Sastojci

2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 – 400 gr celog keksa

Fil

250 g šećera
2 dl vode
250 g margarina
2 kašike kakaa
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.

Ušpinovati vodu i šećer, umešati kakao i margarin.

Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.

Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.

Mak rozenka

Sastojci

250 ml vode
300 g šećera
400 g mlevenog maka
200 g mlevenog keksa
2 kašike marmelade od kajsije
3 kesice vanilin šećera
250 g margarina
kore za rozen tortu

Glazura

250 gr šećera u prahu
3 kašike mlake vode
parče margarina

Šećer, vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.

Skloniti sa šporeta, umešati mak, keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.

Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.

Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.

View this post on Instagram

#rozentorta #rozenkocke #dessert

A post shared by Albina Šamperl (@bincalbinca) on

Posni grilijaš

Sastojci

2 manja lista oblande
300 gr šećera
4 kašike meda
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
200 gr susama

Karamelisati šećer pa redom dodavati med, margarin, keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.

Jaffa bajadera

Sastojci

Prvi sloj

400 g šećera
3 dl vode
200 g margarina
100 g čokolade
500 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha

Drugi  sloj

150 g šećera
2 dcl vode
1 zamrznuta sitno rendana narandža
50 g margarina
200 g mlevenih oraha

Glazura

150 g čokolade
6 kašika ulja
1 list velike oblande

Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe.

Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande.

U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu.

Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.

Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi.

Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.

Kikiriki štanglice

Sastojci

250 g šećera
kafena šoljica vode
250 g margarina
400 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog pečenog kikirikija

Glazura

150 g čokolade
6 kašika ulja
50 g seckanog kikirikija

Šećer i vodu ušpinovati, pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks, orahe i kikiriki, promešati i oblikovati koru.
Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.

Čokoladne rolnice

Sastojci

Pročitajte i:  Evo koliko dugo su kuvana jaja jestiva

150 ml vode
100 g šećera
100 g margarina
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
pakovanja čokoladnih mrvica

Glazura

150 g čokolade
6 kašika ulja

Vodu, šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.

U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.

Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.

Alva kocke

Sastojci

150 g alve
150 g pečenog kikirikija
120 g margarina
200 g mlevenog keksa

Glazura

200 g čokolade

Otopiti margarin pa dodati alvu, keks i kikiriki.
Sve dobro sjediniti i formirati koru.
Čokoladu otopiti i preliti preko kolača.

View this post on Instagram

#astorte #kolacici #alvakocke

A post shared by ✨As Torte✨ (@as_torte_0643721121) on

Kornfleks medena srca

Sastojci

125 g margarina
200 g bele čokolade
3 kašike meda
50 g suvih brusnica
50 g suvog grožđa
50 g badema
50 g kornfleksa
Sastaviti margarin, med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.

Voće i kornfleks sitno iseckati.

U silikonski kalup za praline (ili papirne korpice), staviti po malo otopljene smese, naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.

Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.

Bonžita

Sastojci

8 kašika meda
100 g šećera u prahu
100 g čokolade
250 g margarina
200 g pečenog susama
100 g seckanih oraha
250 g čar na dar (kakao flips)

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.

Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom, umešati susam, orahe i čar na dar.

Pustiti da jedno dva – tri ključa provri, skloniti sa šporeta i izručiti u pleh.

Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.

Karamel rozenka

Sastojci

400 g šećera
500 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
300 g mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu

Glazura

200 g bele čokolade
2 – 3 kašike ulja

Karamelisati šećer (zagoreti šećer do boje meda), sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi.

Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.

Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.

Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.

View this post on Instagram

#domacikolaci#posnikolaci

A post shared by Domaci kolaci (@macido_kolaci.bl) on

Punjene urme

Sastojci

250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mlevenog keksa
50 g otopljene čokolade
1 pakovanje urmi

Glazura

150 gr čokolade
6 kašika ulja
Otopiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks i čokoladu i sjediniti.

Urmama izvaditi koščice i puniti ih pripremljenom smesom.

Od iste smese punjene urme obložiti i sa strane pa svaku preliti sa otopljenom čokoladom i uljem.

Kada se čokolada stegla iseći urme na kolutove.

Salamica sa suvim voćem

Sastojci

200 g šećera
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
200 g seckanih urmi
200 g suvog grožđa
200 g seckanih suvih smokvi
200 g čokolade
200 g seckanih žele bombona
150 ml vode
200 g margarina

Glazura

5 kašika ulja
150 g ratluka
150 g kokosa
malo šećera u prahu
pola kafene šoljice vruće vode

Šećer, vodu, margarin i čokoladu otopiti pa dodati, keks, orahe, urme, suvo grožđe, smokve i žele bombone.

Sve dobro sjediniti i formirati salamicu.

Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos.

Smesu dobro umesiti i oklagijom rastanjiti u koru pa na sredinu staviti salamicu i obložiti je ratlukom i ostaviti da se dobro ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tortekolaci.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.