Naslovna Deserti Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)

Najlepši slavski sitni posni kolači (RECEPTI)

21572
0
Foto: Shutterstock

Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.

Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme posta ili za posnu slavsku trpezu.

Iznenadite ukućane i goste ovim slatkim zalogajima i uverite ih da i od posnih namirnica mogu da se pripremaju izvrsne poslastice.

Uz recepte koje vam predlažemo i vaša posna trpeza biće raznovrsnija i bogatija.

1Posne rafaelo kuglice

Sastojci:

400 g šećera
2 dl vode
250 g margarina
400 g sojinog mleka u prahu
150 g kokosa
oljušten badem

Priprema:

1. Ušpinujte šećer sa 2 dl vode (stavite ih zajedno na vatru i pustite da prokuvaju i pene nekoliko minuta uz stalno mešanje).

2. Sklonite s vatre, dodajte margarin, mleko u prahu i kokos. Sve dobro izmešajte i ostavite da se potpuno ohladi i dobro stegne.

3. Vadite po malo kašičicom i pravite kuglice s oljuštenim bademom u sredini (badem se lakše ljušti ako se prethodno popari u vreloj vodi – blanšira) i uvaljajte u kokosovo brašno.

3Košnice

Sastojci:
1 dl vode
350 g šećera
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenog posnog keksa
125 g biljnog margarina
60 g crne čokolade
2 kesice vanilin šećera
šećer u prahu
kašika ruma
50 g suvog grožđa

Priprema:

1. Suvo grožđe očistite i prelijte rumom. Skuvajte sirup od vode, šećera i vanilin šećera, sklonite sa vatre i umešajte orahe, keks i margarin.

2. Masi dodajte 60 g omekšale čokolade i suvog grožđa s rumom, pa dobro izmešajte. Modlu za košnice iznutra pospite šećerom u prahu i napunite masom. Ohlađene kolačiće istresite na tacnu posutu šećerom u prahu. Kad potrošite sav materijal, svaku košnicu delimično prelijte otopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.

4Kuglice od ratluka

Sastojci:
500 g ratluka
200 g šećera u prahu
100 g crne čokolade
1 limun
200 g kokosa
kesica čokoladnih mrvica

Priprema:

1. Ratluk isitniti, dodati šećer u prahu i sok od jednog limuna. Umesiti smesu i dodati 150 g kokosa i narendanu čokoladu, pa još jednom premesiti. Kvasiti ruke i praviti kuglice.

2. Pola uvaljati u kokosovo brašno, a pola u čokoladne mrvice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.