Naslovna Deserti Mućeno testo: Od njega se prave najukusniji kolači, a ovo je osnovni...

Mućeno testo: Od njega se prave najukusniji kolači, a ovo je osnovni recept koji svima uspeva

9909
0
Foto: Shutterstock

Ovo testo uspeva u plehu, u kalupu, kuglof-kalupu, plehu za mafine… Gotovo je za tili čas i savršenog je ukusa!

Od Dunavskih valova, preko kolača s limunom, do kuglofa i mafina – recepata s mućenim testom ima bezbroj. Najbolje u svemu tome jeste što možete sami da budete dizajner svog kolača i da dodate u testo ili preko njega stavite šta vam duša želi.

Za pripremu “promućkanog” kolača potrebne su vam dve posude s poklopcem. U jednoj promućkajte suve, a u drugoj tečne sastojke. Zatim sve spojite.

Osnovni recept: 300 g putera penasto umutite sa 300 g šećera. Odvojite žumanca od belanaca (4 jaja oko 300 g). Žumance po žumance, uz stalno mešanje, dodajte puteru. Zatim sipajte 300 g prosejanog brašna i masu kratko mutite mikserom. Belanca čvrsto ulupajte sa prstohvatom soli i polako umešajte u masu.

Važno u pripremi: Jaja i puter moraju da budu sobne temperature. Testo će biti vazdušasto ako se puter isecka na kockice i u posebnoj posudi istopi na pari. Na taj način će se lakše penasto umutiti i umešati brašno.

Kako da patišpanj uvek dobro naraste

Caka koja ne može da omane!

Prašak za pecivo: Ukoliko je u receptu navedena veća količina brašna u odnosu na masnoću i šećer, masi dodajte još 1-2 kašičice praška za pecivo i malo sode bikarbone. Testo će zahvaljujući tome lepo da se podigne. Budite štedljivi pri upotrebi praška za pecivo, jer kolač je uvek lepšeg ukusa bez sredstava za dizanje. Sneg od dobro ulupanih belanaca polako umešajte u testo.

Pročitajte i:  UŽIVANJE U SVAKOM ZALOGAJU: Mekane pletenice sa susamom

Varijante: Kolači od mućenog testa ubrajaju se u najomiljenije, jer mogu da se aromatizuju po volji i želji. U masu možete da dodate rum, marcipan, rendanu koru limuna ili pomorandže. Ukus će biti aromatičniji ako dodate kakao, komadiće čokolade, kandirano voće, orah, badem, lešnik… Mućeno testo prelijte šećernim prelivom.

Recept za “promućkani” kolač

Priprema ne može da bude lakša, zato je ovo testo idealno kada se pojave nenajavljeni gosti i kada nemate vremena. U posudi prosejte brašno, prašak za pecivo, kakao, dodajte šećer, mlevene orahe ili badem, poklopite i dobro promućkajte. Zatim umešajte rastopljeni puter, jaja i eventualno kafu. Masu sipajte u kalup za pečenje. Testo možete po želji da obložite komadima voća i da ga pečete. Kolač je gotov!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepa i srećna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.