Naslovna Deserti Mami na parče više: Turska puter pita sa vanilom od gotovih kora...

Mami na parče više: Turska puter pita sa vanilom od gotovih kora (RECEPT)

6164
0
Foto: Shutterstock

Neobičan desert odličnog ukusa.

Sastojci:

10 kora za pitu, 70 g putera

Za preliv:

800 ml svežeg mleka, 100 g smeđeg šećera, 100 g belog šećera, vanilin šećer, 4 jaja

Za krem:

500 ml svežeg mleka, 3-5 supenih kašika brašna, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, kockica putera, 2 jaja

Priprema:

Prvo napravite krem, zato što treba potpuno da se ohladi za pitu.

U šerpu stavite 400 ml svežeg mleka i šećer. Sačekajte da se šećer rastopi i isključite. Ne treba da provri.

U posudi razbijte dva jajeta. Dodajte brašno, vanilu i preostalu količinu mleka. Mešajte žicom tako da dobijete glatku smesu. Pomešajte jaja sa mlekom u tankom mlazu, mešajte neprestano. Vratite na vatru, sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi. Prebacite u duboku keramičku posudu. Pokrijte krem dobro streč folijom, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se potpuno ohladi.

Pročitajte i:  SUPER PREDLOZI: Novogodišnja POSNA trpeza

Rastopite 70 g putera. Pleh prečnika 26 cm podmažite, pa stavite dve kore na dno. Uzmite jednu koru, pospite sa malo topljenog maslaca, stavite 1-2 supene kašike hladnog krema i skupite u harmoniku. Uvijte nakon toga u ružice i stavite u pleh. Uradite isto i sa preostalim korama. Rasporedite ih u pleh, malo ih otvorite.

Uključite rernu na 170 stepeni i pecite dok mlečna pita ne porumeni. Isključite i izvadite iz rerne. Ostavite da se ohladi.

Za preliv razbijte jaja u posudi i sipajte polovinu mleka. Mutite žicom. Dodajte preostalo mleko, šećer (beli i braon) i vanilu. Prelijte tursku mlečnu pitu. Vratite u rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Po želji možete posuti šećerom u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.