Naslovna Deserti Lagana torta od čokolade i jagoda za sve sladokusce

Lagana torta od čokolade i jagoda za sve sladokusce

2230
0
Foto: Shutterstock

Preukusna torta koja će se odmah pojesti.

Sastojci: 

Za koru: 

  • malo ulja
  • 24 oreo keksa (sklonite beli deo)
  • 6 kašika putera
  • malo košer soli

Za čokoladni mus: 

  • 2 kašike želatina
  • 2 1/2 kašike hladne vode
  • 200 g čokolade
  • 3 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1,5 kg jagode

Za preliv:

  • 2/3 šolje slatke pavlake
  • 150 g čokolade
  • izrendana čokolada (za dekoraciju)

Priprema:

Napravite koru: Tepsiju za tortu premažite sa malo ulja. Usitnite oreo u blenderu i dodajte mu so i rastopljen puter. Sve lepo sjedinite pa prebacite smesu u tepsiju i dobro pritisnite.

Napravite čokoladni mus: U maloj činiji pomešajte želatin i vodu i neka odstoji 5 do 10 minuta. U međuvremenu, čokoladu usitnite maksimalno da bi se lakše otopila i stavite u posudu otpornu na toplotu. U malu šerpu sipajte 1 šolju slatke pavlake i želatin i neka provri na srednje jakoj vatri. Mešajte dok se ne sjedini. Zatim sipajte preko čokolade i mešajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se čokolada ohladi, povremeno mešajući. U drugoj posudi umutite prostale dve šolje slatke pavlake zajedno sa šećerom u prahu. Polako dodajte šlag u otopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Preko kore namažite tanki sloj musa. Presecite na pola onoliko jagoda koliko je potrebno da poređate po unutrašnoj ivici tepsije, a zatim stavite cele jagode iznutra. Deo musa sipajte u kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli vrh i popunite sve praznine između jagoda, a zatim mus rasporedite po celoj tepsiji i poravnajte. Stavite u frižider da se ohladi nekih 4-6 sati.

Pročitajte i:  KRALJICA SVIH POSLASTICA: Hrskava i kremasta KARAMEL TORTA

Napravite preliv: U maloj šerpi zagrejte slatku pavlaku. Stavite usitnjenu čokoladu u posudu otpornu na toplotu i prelijte sa zagrejanom slatkom pavlakom. Ostavite da odstoji 3 minuta, a zatim mešajte dok se skroz ne otopi. Zatim preliv stavite u frižider nekih 15 minuta da se malo zgusne, pa razmažite preko musa. Vrh torte ukrasite rendanom čokoladom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.