Naslovna Deserti KRALJICE MEĐU POSNIM SLATKIŠIMA: Ovo su 3 najlepše posne torte

KRALJICE MEĐU POSNIM SLATKIŠIMA: Ovo su 3 najlepše posne torte

11319
0
Foto: Shutterstock

One su slatke, neodoljive i pravi izbor ako planirate porodičnu gozbu. Uz to, ove tri torte su posne, pa su idealne za Božićni post.

ŠERBET TORTA

Potrebno je:

  • 6 kašika šećera + 350 g šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • 200 g mlevenih oraha
  • kašika praška za pecivo
  • šolja ulja
  • brašna prema potrebi
  • 200 g margarina
  • 7 štangli posne čokolade
Foto: Shutterstock

Priprema:

Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje.

Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.

U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore. Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom.

Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.

KESTEN TORTA

Potrebno je:

  • 1 kg kesten-pirea
  • 400 g šećera u prahu
  • 0,5 l biljne pavlake
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenih oraha
Foto: Shutterstock

Za preliv:

  • 100 g posne čokolade za kuvanje
  • 70 g margarina

Za dekoraciju:

  • 200 g belog ratluka
  • 300 g šećera u prahu
  • boja za kolače

Priprema:

Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte omekšali i propasiran kesten-pire i sjedinite. Potom umešajte prethodno umućenu biljnu pavlaku.

Dodajte mlevene orahe i oblikujte tortu u kalupu s obručem koji se skida. Ostavite je da se dobro stegne u frižideru. Za preliv istopite na pari čokoladu i margarin. Njime treba da prelijete celu tortu. Dekorišite ukrasima od ratluka i šećera u prahu, koje ćete dobro izmesiti i obojiti prehrambenom bojom.

Pročitajte i:  Slatki praznični desert: Biber kolačići po receptu Lepog Brke

GALA ŠVARCVALD

Potrebno je:

Za kore:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike posnog kakaoa
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike džema
  • 2 kašičice sode bikarbone
Foto: Shutterstock

Za fil:

  • 600 g višanja
  • 300 g šećera
  • 1 dl vode
  • 300 g posnog šlaga
  • 100 g posne čokolade

Priprema:

U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela.

Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje.

Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.