Naslovna Deserti Najsočniji kolač na svetu: Recept za TRI LEĆE – desert sa 3...

Najsočniji kolač na svetu: Recept za TRI LEĆE – desert sa 3 različite vrste mleka

2813
0
Foto: Shutterstock

Za ovaj osvežavajući kolač svi će tražiti parče više.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za preliv:

  • 700 ml mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 ml kondezovanog mleka

Za karamel fil:

  • 400 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 400 ml slatke pavlake

Priprema:
Za koru odvojite belanca i žumanca. Najpre umutite belanca u čvrst šne, a potom postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, pa mutite dok se sav šećer ne otopi i smesa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Tada dodajte jedno po jedno žumance i sve vreme mutite. Kada ste umutili sva žumanca, dodajte polako prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo, pa umutite, ali na najmanjoj brzini miksera.
Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pleh neka bude srednje veličine. Moj je 36×20 cm. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta.

Dok se kora peče, pomešajte sve tri vrste mleka u jednoj posudi. Tom smesom ćete preliti pečenu koru. Pečenu koru ohladite 10 minuta, izbockajte ga celom površinom štapićem za ražnjiće, a zatim ga pažljivo izvadite iz pleha. Sklonite sa kore pek papir, pa ga izbockajte sa donje strane. U pleh sada sipajte trećinu mlečne smese, pa na to pažljivo vratite koru, samo okrenite onaj deo što je bio dole, sada neka bude gore. Prelijte preostalom mlečnom smesom. Koru ostavite da se hladi i odstoji bar 1 sat kako bi mleko upilo sa gornje strane.

Pročitajte i:  Spektakularan doručak: Palenta i ražnjići od pečuraka i slanine (VIDEO)

Za karamel fil, na laganoj vatri istopite šećer. Kada se šećer otopi i masa postane boje starog zlata dodajte maslac naseckan na male komadiće i promešajte lagano da se sav maslac otopi. Posudu i dalje držite na laganoj vatri. Kada se maslac sjedinio, dolijte slatku pavlaku i opet uz mešanje sve lepo sjedinite. U početku će se odvajati maslac i slatka pavlaka, ali kako se fil bude mešao biće sve kompaktniji. Ovaj se fil po pravilu kuva oko 10 minuta, ne duže. Još topao i prilično tečan fil prelijte preko natopljene kore i ostavite da se sve skupa dobro ohladi.

Možete ukrasiti šlagom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: recipeci

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.