Naslovna Članak Vitamin K2 – zašto je tako važan za naše zdravlje i u...

Vitamin K2 – zašto je tako važan za naše zdravlje i u kojoj hrani ga ima najviše

1673
0
vitamin_k_i_zdravlje.jpg

Forma vitamina K2 je ranije manje proučavana, ali mu je posvećena pažnja u poslednje vreme, i rezultati proučavanja delovanja ovog vitamina pokazali su da on pomaže održavanju zdrave gustine kostiju, a da sprečava, pa čak može i da obrne proces, otvrdnjavanja (kalcifikacije) arterija – koji je faktor rizika od srčanih oboljenja. Manjak, ili nedostatak vitamina K, doveo bi do lomljivosti kostiju, otvrdnjavanja arterija i starosnih oboljenja mozga, uključujući i Alchajmerovu bolest. Istraživanja su takođe pokazala da virtamin K2 štiti posebno nervne ćelije od oksidativnog stresa, a takođe igra ulogu i u prevenciji raka.

Dnevna doza za odrasle je 90 do 120 mikrograma, pa čak ako se unese i više, ne može da škodi, jer su istraživanja pokazala da veće doze nisu štetne.

Pročitajte i 5 znakova da vam nedostaje vitamin C

U kojoj hrani se nalazi vitamin K

Ono što je interesantno jeste da su najbolji izvori vitamina K2 meso, jaja, sirovo mleko, mlečni proizvodi i nato miso. Što se tiče onih koji praktikuju vegetarijansku ishranu, ovo sugeriše da je lakto-ovo-vegetarijanstvo najbezbednije, neka vrsta srednjeg puta. Kao što su istraživanja pokazala da ne valja konzumirati previše mleka i mlečnih proizvoda, tako nije dobro ni potpuno isključiti ove namirnice iz ishrane, a vitamin K2 je svakako jedan od razloga za to.

Pročitajte i:  Najzdraviji doručak: 5 razloga zašto treba da jedete ovsenu kašu

Odličan biljni izvor vitamina K2 je fermentisani sojin proizvod po imenu nato ili nato miso. Nažalost, zbog svog specifičnog ukusa on se veoma retko i nalazi i konzumira van Japana; na našem tržištu je slabo ili uopšte nije dostupan. Uzimajući u obzir preventivno delovanje vitamina K2 na zdravlje krvnih sudova, verovatno je konzumacija natoa jedan od faktora tradicionalno dobrog kardiovaskularnog zdravlja Japanaca. 

Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete jaja svaki dan?

Korišćenje antibiotika i nekih drugih lekova, kao i oštećenja debelog creva,  mogu dovesti do deficita vitamina K2, što može voditi osteoporozi i srčanim oboljenjima.

Uzimajući u obzir sve ovo, pogotovo što se tiče onih koji konzumiraju isključivo hranu biljnog porekla, svakako treba razmotriri i opciju da se vitamin K2 uzima u obliku nekog prirodnog suplementa (većina vitamina i minerala se mogu naći na tržištu u tom obliku).

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: zdravahrana.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.