Naslovna Članak Sve što niste znali o zelenom čaju: Kako ga treba skuvati i...

Sve što niste znali o zelenom čaju: Kako ga treba skuvati i kad ga je najbolje piti

3234
0
zeleni.jpg

Zima je idealno vreme da počnete “terapiju” čajevima i tinkturama za detoksikaciju organizma, koje možete piti sve do proleća, kako biste došli do toga da telo apsorbira lekovite materije iz bilja i počne davati učinak.

Naučnici su do danas otkrili više od 300 sastavnica zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo lekovita svojstva, pa se neretko preporučuje i kao čaj koji pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema. 

Neke su studije pokazale da može biti koristan i u prevenciji dijabetesa tipa 2 te snižavanju nivoa šećera u krvi. Naravno, pritom ne pomaže samo zeleni čaj nego i zdrava ishrana i redovno kretanje, no čini se da čaj pomaže da se postignu željene vrednosti šećera.

Pogledajte i 5 razloga da češće pijete zeleni čaj

Takođe, postoje studije koje upućuju na to da zeleni čaj snižava holesterol, za razliku od kafe, koja podiže nivo holesterola. Zeleni čaj sprečava nakupljanje LDL (lošega kolesterola) u vašim arterijama, što smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. A kad je reč o koži, veruje se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim toga, ima protivupalna svojstva, pomaže umiriti osetljivu kožu, štiteći je od daljnje iritacije. Zbog visokog udela polifenola, smatra se da pomaže u sprečavanju karijesa te da uništava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta, pa je ekstrakt zelenog čaja danas čest sastojak zubnih pasti. Postoje studije koje pokazuju i to da dve šoljice zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno teraju depresiju.

Najbolje ga je piti sveže pripremljenog

Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne sme se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrejana na 60-70°C, dakle malo pre ključanja. Najveću korist od zelenog čaja imaćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Takođe, ga je dobro promešati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja. Dodavanje mleka bolje je izbegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Bolje ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje gvožđa iz voća i povrća, a vitamin C to sprečava. 

Pogledajte i Po čemu se razlikuju crni i zeleni čaj

Korisno ga je piti uz treninge jer ubrzava oporavak i smanjuje stres

Zeleni čaj bogat je antioksidansima, koji deluju protivupalno, što ga čini idealnim za pre i posle treninga kako biste sprečili oštećenje mišića i smanjili upalu. Pomaže vam da budete hidrirani, što je važno za trening i oporavak. Možete ga piti toplog i hladnog. Uz to, šoljica dnevno će vas opustiti i pomoći da smanjite stres delovanjem antioksidansa prisutnih u čaju.

Zeleni čaj dobar je i kao ledeno osveženje

Čajevi uopšteno imaju višestruku ulogu: pospešuju aktivnost središnjeg živčanog i disajnog sistema i metabolizam u svim ćelijama. Zeleni čaj najbolje je piti svež, ali možete ga pripremiti i kao ledeni čaj, tako što ćete ga držati u frižideru, a radi osvežavajućeg ukusa možete dodati začine ili voće.  

Poznat kao omiljeni napitak kineskog cara

Tačan podatak o poreklu čaja izgubljen je u antičkoj povesti, ali postoji legenda o tome kako ga je oko 2750. godine pre Hrista otkrio kineski car Shen Nung te da mu je to postao omiljeni napitak.

Pročitajte i:  Da li ste znali: Evo šta se dešava u organizmu ako ne jedete vlakna

Upravo su Kinezi uočili da uzgojem čajne biljke u različitim krajevima mogu dobiti različite ukuse čaja i usavršavanjem različitih načina proizvodnje od iste biljke došli su do tri vrste čaja, od kojih je jedan zeleni, a druga dva oolong i crni. Zeleni se najviše pije u Japanu, Kini, Severnoj Africi i Bliskom istoku, dok se crni čaj češće pije u ostatku sveta.

Pogledajte i Brzi detoks organizma i mršavljenje uz zeleni čaj sa mlekom – i do 2 kilograma dnevno (RECEPT)

“Borac” protiv raka, zaboravljanja i upala na koži

Američki Institut za istraživanje raka sproveo je 50-ak studija kojima je potvrđeno da je pijenje mača praha povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke, jajnika i debelog creva, posebno ako se čaj pije uz jelo. Čaj utiče i na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crevu, jetri i plućima i zaustavlja delovanje enzima koji hrani kancerogene ćelije u organizmu.

Studije upućuju i na to da je koristan za sprečavanje gubitka kognitivnih sposobnosti i jačanje memorije. Može se koristiti i u kupkama ili za čišćenje lica jer se pokazao delotvornim protiv akni i raznih upalnih stanja kože poput psorijaze. Za kupku, u kadu s toplom vodom dodajte šoljicu gorke soli, tri kašike mača praha, promešajte i uživajte 20-ak minuta.

Dobra zamena za jutarnju kafu

Zeleni čaj je odlična zamena za jutarnju kafu jer dokazano povećava psihofizičku energiju, za šta su najviše odgovorni polifenoli. Osim toga, nakon čaja nećete doživeti navalu energije, koja oko 11 sati  već pada, nego vas duže održava aktivnima. Ipak, kao i s kafom, ne preporučuje se piti više od dve do tri šoljice zelenog čaja na dan, a pogotovo ga izbegavajte pred spavanje jer sadrži visok udeo kofeina. Trudnice i dojilje trebale bi ga izbegavati.

300-400 mg

Šoljica čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola, zaslužnih za antioksidativni učinak

Pogledajte i Ne bacajte iskorišćene vrećice zelenog čaja

Zeleni čaj s đumbirom za čišćenje organizma

U pripremljeni zeleni čaj, dok je još topao, narendajte malo đumbira i ostavite da odstoji, kako bi se oslobodila jedinjenja koji podstiču čišćenje organizma. Ovako pripremljen čaj može se piti i ohlađen. Možete ga zasladiti s malo meda. 

Protiv depresije i teskobe

Nabavite zeleni čaj i čaj od jasmina u rinfuzi pa ih kombinujte po želji. Miris jasmina i jedinjenja koja oslobađa taj čaj djelovaće poput sedativa i umiriti vas. Isti učinak ima i cvet lavande ili kamilice, pa u čajnik možete dodati i prstohvat sušene lavande. 

S mentom za probavu

U čajnik s toplom vodom u koji ste dodali listiće zelenog čaja, dodajte i nekoliko listića mente, koja pozitivno deluje na probavu, i ostavite da odstoji tri do pet minuta. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.