Naslovna Članak Sve sorte lubenica i dinja i njihova primena

Sve sorte lubenica i dinja i njihova primena

2001
0
sve_sorte_lubenica_i_dinja_i_njihova_primena.jpg

Lubenice i dinje u sebi sadrže najviše vode – čak oko 90%.  Zbog toga su, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti (100 g samo oko 30 kcal) često su na jelovniku osoba na dijeti.

Osim što čiste  bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i potpomažući izbacivanje peska, lubenice i dinje utiču direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.

Konzumiranjem ovog povrća, organizam se oslobađa viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe. Osim toga, lubinice i dinje su korisne za creva jer pomažu i normalizaciji  mikroflore i uspostavljaju  PH ravnotežu krvi.

Iako su na našem tržištu prisutne samo neke vrste ovog povrća, ukus i aroma variraju u zavisnosti od vrste, pa je korisno da znate da ih razlikujete.

 

Tendral dinja se kao i medna dinja uzgaja najviše u Španiji. Ima oblik lopte za ragbi, a kora joj je zelena i glatka, sa tamnozelenim mestimičnim mrljama. Bledozeleno meso joj je čvrsto i slatko.

 

 

 

 

 

Medna dinja – Ispod glatke, jarko žute kore krije se veoma slatko, svetlozeleno do svetlo žuto meso. Zreli plodovi imaju divnu aromu i ukus koji podseća na med. Služi kao predjelo uz pršut ili dodatak raznim salatama. Naravno, i sama, dinja je posebno ukusna.

 

 

 

Charentais dinja – Najmanja je, ali istovemeno i najukusnija u svojoj sorti. Nežno narandžasti mesnati deo ploda dinje je veoma sočan, a ima ukus koji podseća na mešavinu ananasa i papaje. Da je dinja zrela pokazuje njena svetlo žuta kora kao i intenzivan, karakterističan miris.

 

 

 

 

Dinja “pomorandža” nastala je ukrštanjem dve sorte, Hony Dew i Ogen-dinje. Svetloroze do narandžasta boja ploda ima prijatan voćno-aromatični ukus. Kora joj je čvrsta i glatka kao i kod medne dinje. Nema ni jednu brazdu po sebi.

Pročitajte i:  Vikend dijeta: Za dva dana tri kilograma manje

 

 

 

Galija dinja može biti teška najviše 1,5 kilogram. Bledozelena boja dinje podseća na nektarine. Posebno fino prija u crnom vinu, zajedno sa kuvanom šunkom, ali i sa sirom i voćnom salatom.

 

 

 

 

Early Sweet – Ova loptasta dinja je naročito slatka. I njena je kora presvučena plutastom mrežom i ima jasne duguljaste brazde. Sočno meso dinje boje lososa aromatično je i idealno za pravljenje letnjih osvežavajućih sorbea.

 

 

 

Ogen dinja – Dolazi iz Izraela, a nastala je ukrštanjem mrežaste i kantalupa dinje. Iako izgleda osetljiva, može dugo da se održi. Relativno je mala, skoro okrugla i ima jako mirišljav mesni deo ploda, koji naročito prija.

 

 

Honey Rock -Njena tanka i relativno osetljiva kora presvučena je mrežom žilica. Narandžasto meso ove ovalne mrežaste dinje, poreklom iz Amerike, je veoma sočno i ukusno. Sadrži visoki procenat provimatina A.

 

 

 

Turska geaerna dinja – Kao i Charentais pripada sorti kantalupa dinja. Zbog njene, neobične kore naziva se i bradavičasta dinja. Svetlozeleno slatko meso sadrži puno kalijuma, koji reguliše količinu tečnosti u ljudskom organizmu.

 

 

 

Domaća lubenica  – Među domaćim vrstama ima duguljastih i okruglih, sa debelom i tankom korom. Zavisno od sorte kora je svetla ili tamno zelena, ima bele pruge ili mrlje, a semenke mogu biti blede ili tamno braon.

 

 

 

Ananas-lubenica – Ova lubenica poreklom iz Izraela svoje ime duguje jedinstvenom, svetložutom mesu koje je izuzetno sočno i čvrsto. Kao i sve lubenice najbolje prija kada je dobro rashlađena.

 

 

 

 

 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.