Naslovna Članak Srednjovekovni lekovi protiv loše probave

Srednjovekovni lekovi protiv loše probave

332
0
srednjovekovni_recept_protiv_lose_probave.jpg

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom, sveta Hildegarda Bingenska, bila je nemačka časna sestra srednjovekovnog samostana. Pored toga, bila je mističarka, književnica, muzičarka, ali i stručnjak za zdravlje i ishranu svog vremena. Reč je o svetici uz koju se vežu brojne priče, a posebno je zanimljiva po svom širokom znanju i delovanju na različitim područjima.

Pogledajte i Napitak od šargarepe protiv gorušice

Iako njen kuvar nikada nije zapisan, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i uputstva za lečenje kojima se redovno služila. Živela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promovisanju preventivne medicine. Osmislila je mnoge mešavine čajeva, lekovitih preparata za razne tegobe, a ovde donosimo tri njena recepta za ubrzanje probave, odnosno njenu regulaciju. Ti recepti su s godinama pomalo prilagođeni, ali njihova suština je sačuvana iz njenog doba.

Pročitajte i:  "Pametna" viljuška

Pročitajte i Kako da brzo ukiselite kupus

Salata od kupusa

Pomešajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i cveklom. Dodajte malo narendanog crnog i belog luka i u svaku porciju dodajte pola kašike maslinovog ulja. 

Jelo od hleba i semenki

Pola kilograma kore hleba, 130 grama urme, badema i pistaća pomešajte i dodajte malo susama. Mešavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, karanfilić u prahu i jedite tokom dana.

Pogledajte i Moćni susam – deluje kao antibiotik, analgetik, afrodizijak, a jača i kosti

Kuglice od suvog grožđa i semenki

Pomešajte šaku suvog grožđa, usitnjenih badema, suncokretovih semenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku urmi. Kada sve dobro pomešate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite u toku dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: stil/dnevno.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.