Naslovna Članak SPECIJALITET POZNAT VEKOVIMA, PONOVO NA TRPEZI: Homoljski kačamak na jedinstven način

SPECIJALITET POZNAT VEKOVIMA, PONOVO NA TRPEZI: Homoljski kačamak na jedinstven način

306
0
kacamak-shutter.jpg

U Homolju je odvajkada kačamak bio i ostao specijalitet nad specijalitetima. Ko ga nije probao, taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. A sprema se na starinski viševekovan način.

Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna,takozvanog starog seljačkog tvrdunca, mlevenog u vodenici potočari. To vodenično bračno uzima se iz džaka sa drvenim kutlom. To je slađe i ukusnije od onog koje se samelje na mlinu čekićaru.

Pročitajte i Starinski doručak: Kako da napravite lupani kačamak (RECEPT)

U ,,tučani” bakrač se sipa dva litra vode i pusti da dobro provri,a zatim se sipa so,a zatim brašno koje se meša drvenom varjačom ,,kačamilom” oko 35 minuta. Kada se kačamak odvoji od bakrača istrese se na drveni lopar napravljen od bukve i seče u komade koncem ili drvenim nožem. Jede se uz ovčiji ili kravlji sir, meša sa mlekom. Kačamak dobro ide i uz paprikaš ,,bećar”,prženo meso iz salamure, a prava poslastica je kombinacija ,,hladno pečenje-vruć kačamak” i prženi sir iz tučane tepsije.

Pročitajte i:  Staro jelo pripremljeno na zanimljiv način: Pohovan kačamak punjen sirom (VIDEO)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: srbijuvolimo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.