Naslovna Članak Slana i slatka posna verzija popularne manastirske pite

Slana i slatka posna verzija popularne manastirske pite

587
0
manastirska_pita.jpg

U toku posta mnogim vernicima predstavlja dilemu upravo posna hrana – šta spremiti novo, a da bude posno.

Monasi i njihov način ishrane tokom posta dokaz su da smo svi u zabludi po pitanju spremanja posne trpeze. Zato vam danas predstavljamo 2 recepta za pitu na manastirski način.

Slana manastirska pita

5 krompira

200 grama brašna

50 mililitara vode

2 glavice crnog luka

1 prašak za pecivo

ulje

so, mleveni biber

Za preliv:

– 100 mililitara vode i 50 mililitara ulja

Krupno izrendamo oljuštene krompire (malo ih stisnemo i iscedimo od viška tečnosti posle rendanja), kao i glavice crnog luka, pa stavimo u dublji sud. Dodamo prašak za pecivo i šoljicu ulja, zatim brašno i vodu. Nastavimo da mesimo rukama. Pouljimo i pospemo brašnom tepsiju, pa sipamo smesu za pitu. Pečemo 25 minuta na 200 stepeni.

Preliv:

U šerpu sipamo 100 ml vode, pobiberimo i posolimo, dodamo ulje i zagrejemo na šporetu. Kada pita bude gotova, prelijemo je ovim prelivom i ostavimo da upije.

Pogledajte i Neodoljivo ukusne, neizmerno zdrave: 3 recepta za posne pite 

Slatka manastirska pita

100 grama šećera

Pročitajte i:  Najukusnije mak kocke (VIDEO)

6 kašika džema od kajsija

po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa

1/2 litre mlake vode

sok i rendana kora pomorandže

500 grama brašna

pola kašičice praška za pecivo

limunova kora

kašičica sode bikarbone

pola kašičice cimeta

Za ukrašavanje:

3 kašike džema od kajsija

3 kašike mlevenih oraha

U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.

Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta. Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.