Naslovna Članak Skinite kilograme i salo sa stomaka: Dijeta kao mini post

Skinite kilograme i salo sa stomaka: Dijeta kao mini post

154
0
dijetapost.jpg

DIJETA koja imitira efekte gladovanja ili Fasting Mimicking Diet (FMD) je režim ishrane koji je razvio profesor doktor Valter Longo sa Univerziteta Južna Kalifornija. Ona se primenjuje pet dana mesečno i podrazumeva uzimanje namirnica koje se obično jedu tokom posta.

Tokom ove dijete unos preporučene dnevne doze kalorija je skoro prepolovljen. Prvog dana treba uneti maksimum 1.090 kalorija, dok se ostala četiri dana unosi samo 725. Posle pet dana nastavljate sa uobičajenom ishranom, do sledećeg meseca kada ovaj režim treba ponoviti. Preporučuje se da ovaj “mini post” praktikujete svakog meseca po pet dana, kako biste održali normalnu telesnu težinu.

PROČITAJTE JOŠ: Un dijeta

Istraživanja su pokazala mnogobrojne dobrobiti ovog jelovnika: poboljšava izgled kože, obnavalja ćelije, smanjuje težinu, a naročito količinu sala oko stomaka. Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta “Šarite” u Berlinu pokazala je i da FMD ublažava čak i multiple sklerozu. Gladovanje, odnosno mnogo manji unos namirnica koji propisuje ova dijeta, aktivira procese u organizmu koji uništavaju oštećene ćelije i stvaraju nove. Tako poboljšavaju zdravlje tela u celini.

Pročitajte i:  Sve štetne činjenice koje niste znali o čipsu

Tokom pet dana trebalo bi da jedete sveže ili bareno voće i povrće, bez dodatka ulja i bilo kakvog prženja. Možete da jedete krompir i pirinač koji su veoma hranljivi i koji drže sitost, zatim avokado, karfiol, jabuke.

Režim ishrane je veoma restriktivan, pa ukoliko imate neki zdravstveni problem, ne bi trebalo da počnete sa ovom dijetom bez saglasnosti svog lekara.

PRIMER JELOVNIKA:

Prvi dan: Avokado i salata od jabuka, šargarepe, kupusa i badema

Drugi dan: Avokado, karfiol i beli pirinač

Treći, četvrti i peti dan: avokado, karfiol, pirinač i krompir

Napomena: Tokom svakog dana napravite kombinacije jela napravljene od ovih namirnica i samo to jedite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Novosti 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.