Naslovna Članak RECEPT IZ RERNE: Pohovani patlidžan sa susamom i lanom bez masnoće

RECEPT IZ RERNE: Pohovani patlidžan sa susamom i lanom bez masnoće

6
0
patlidzan.jpg

Sastojci:

1 kg patlidžana (3 veća)

4 jaja

150 g brašna

200 g prezla

60 g susama

60 g lanenih semenki

30 ml ulja

1/2 kašičice vegete

peršunov list

so

Pročitajte i: Musaka od plavog patlidžana

Priprema:

Patlidžane oljuštite, operite i isecite po dužini na parčad debljine 1 cm. Ostavite ih u plastičnoj posudi prelivene vodom pola sata da izađe gorčina.

Odaspite vodu, pa posolite patlidžane na sledeći način:

Svaki solite umereno samo sa jedne strane, pa na njega slažete svaki sledeći posoljen samo odozgo. Neka ovako odstoje još 5-10 minuta, potom ih malo protresite u posudi i spremni su za paniranje.

U jedan tanjir stavite brašno. U drugom tanjiru umutite viljuškom jaja i dodajte malo vegete i peršunovog lista. U trećem tanjiru pomešajte prezle i semenke susama i lana.

Svaki patlidžan uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, pa u prezle sa semenkama.

Patlidžane ređajte u veliki pleh od rerne u koji ste stavili papir za pečenje. Trebaće vam dva ovakva pleha.

Pročitajte i:  Greške koje često pravimo u pripremi jela

Na kraju svaki patlidžan poprskajte sa par kapi ulja. 

Zagrejte rernu na 250 stepeni i pecite patlidžane oko 15 minuta, pa izvadite tepsiju i preokrenite svaki patlidžan na drugu stranu i samo ih dopecite još 5-10 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da budu rumeni. 

Poslužite uz paradajz, tartar sos, neku vašu omiljenu salatu, krompir pire, ili šta god želite… mogućnosti su brojne. Prijatno!

Napomena:

Ovako spremljeni patlidžani su mnogo zdraviji, jer se ne napiju ulja.

Takođe, ako ste u mogućnosti, sameljite ili zdrobite semenke lana, jer će tako njihova hranljiva vrednost doći do punog izražaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: receptinadlanu.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.