Naslovna Članak Ove namirnice smanjuju želudačne upale i poboljšavaju probavu

Ove namirnice smanjuju želudačne upale i poboljšavaju probavu

122
0
ove_namirnice_smanjuju_zeludacne_upale_i_poboljsavaju_probavu.jpg

Zdrav želudac prvi je preduslov snažnog i učinkovitog probavnog sistema. Kada god možete, jedite organski uzgojene namirnice, a u obzir dolazi i smrznuto voće i povrće s obzirom na to da je ubrano i zaleđeno u trenutku zrelosti i sadrži maksimalnu količinu antioksidanata.

Pogledajte i Domaći recepti koji će vam “prodrmati” probavu u roku od 15 minuta

S druge strane izbegavajte hranu iz konzerve i drugu procesuiranu hranu. Ako želite da oporavite želudac od upala i unapredite probavni sistema, na jelovnik stavite ovih pet namirnica: 

1. Voće tamne boje 

Polifenoli su jaki antioksidanti koji ublažavaju upalne procese u organizmu, održavaju nivo šećera u krvi, štite srce i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu. Upravo zato preporučuje se konzumacija hrane bogate polifenolima kao što je voće tamnije boje poput višanja, šumskih bobica i crnog grožđa. 

2. Povrće iz porodice krstašica

Povrće poput brokolija, prokelja, karfiola i kupusa sadrži polifenole po imenu glukosinulati koji su se pokazali izuzetno korisnim u smanjivanju upala creva i probavnog sistema. 

Pogledajte i Soda bikarbona i limun: Ova kombinacija spasava živote

3. Zeleni čaj

Pročitajte i:  Voda i biber - kombinacija koja sprečava dijabetes i rak i pomaže kod mršavljenja

Jedna do tri šolje zelenog čaja preporučena je dnevna doza koja pomaže da se izleče upalni procesi u organizmu. Zeleni čaj uz to podstiče mršavljenje, te se smatra prebiotikom koji oporavlja probavnu mikrofloru. 

4. Omega 3 masne kiseline 

Omega 3 masne kiseline smanjuju probleme sa želudačnim upalama. S obzirom na to da ih telo ne može samo proizvesti, treba ih uneti u organizam putem hrane. Nalaze se u mesu, ribi, morskim plodovima, orašastim plodovima, lanu i čia semenkama, ali i nekom začinskom bilju poput mažurana. 

Pogledajte i 3 prirodna leka protiv kiseline u želucu

5. Cimet 

Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se koristi kao lek već hiljadama godina. On jača imunitet, smanjuje loš holesterol u krvi i čuva srce, a u kombinaciji s medom ublažava bol u želucu i smanjuje probavne smetnje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.