Naslovna Članak Ove namirnice jedite u oktobru

Ove namirnice jedite u oktobru

84
0
ove_namirnice_jedite_u_oktobru.jpg

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona. Stoga je dobro znati kada dozreva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje obratiti pažnju na sezonu. Evo šta je najbolje jesti u oktobru!

Voće: malina, kupina, kruška, jabuka, šljiva, dunja, marelica, grožđe, nar, orah, lešnik, badem, kesten, maslina

Povrće: špargle, paprika, feferoni, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, karfiol, brokoli, zelena salata, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, šargarepa, peršun, ren, repa

Pogledajte i 4 namirnice koje imaju najbolji ukus u jesen

Bundeve i šargarepe

Tamnonarandžasto povrće obiluje beta karotinom, koji je preteča vitamina A (provitamin). Tu su, naravno bundeve – odlične da se od njih napravi supa, gulaš, ili da se ispeku, kao i šargarepe. Obratite pažnju i na batat, ako možete da ga nađete: ova specifična vrsta krompira ima mnogo slađi ukus o običnog, a bogata je kalijumom, kalcijumom, vitaminom C i antioksidantima. 

Kupusnjače

U jesen u izobilju možemo naći kupusa, prokelja, karfiola, brokolija i rotkvi. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima i biljnim vlaknima. Posebno je interesantno njihovo antikancerogeno dejstvo, koje pokazuju zahvaljujući alkaloidima iz grupe indola. Najbolji način da konzumirate ovo povrće je da ga kratko kuvate na pari, a neke vrste su odlične i sveže u salati (kupus, rotkva).

Pogledajte i Kako da brzo ukiselite kupus

Nar

Ova voćka, koja je dostupna sada, pravi je rezervoar antioksidanasa i korisnih materija za koje je, između ostalog pokazano da pomažu održavanju elastičnosti krvnih sudova, deluju protiv zakrčavanja, štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Cvekla, rotkva

Cvekla i rotkva su bogate folatima, ili folnom kiselinom (vrstom vitamina B) koji pomažu održavanja zdravlja DNK. Cvekla takođe sadrži i beta-cijanin, koji je dokazano antikancerogen. Posebno su korisne u prevenciji raka debelog creva. Iako se cvekla često koristi obarena, u zimnici, ipak njena korisna svojstva najviše dolaze do izražaja kada se jede presna, npr. narendana u salati.

Pogledajte i Vitaminska salata –  čisti organizam i smanjuje masne naslage

Lukovice

Pročitajte i:  Namirnice koje će vam pomoći da lakše zaspite

Beli i crni luk i praziluk su odlični čistači organizma. Uklanjaju kancerogene materije i toksine koji opterećuju jetru. Istraživanja ukazuju i da deluju preventivno protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja. Beli luk takođe ima antibakterijska svojstva, a crni luk je bogat kvercetinom, materijom koja pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa, što je korisno za hladan period godine.

Maslinovo, kokosovo ulje

Jesen je svakako vreme kada u ishranu treba dodati kvalitetne masti. Maslinovo ulje, dokazano, pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Slično važi i za kokosovo ulje, s tim što ono takođe poseduje i antivirusna i antibakterijska svojstva, što je poželjno u sezoni prehlada i gripa.

Pogledajte i Kako da pripremate mahunarke

Mahunarke

Zaista, jesen i zima su pravo vreme za pripremu raznih jela od pasulja, boba, ili boranije i graška (ukoliko ste ih ranije zamrzli). Ove namirnice bogate su kvalitetnim biljnim belančevinama, biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, ali su novija istraživanja pokazala i da obiluju antioksidansima. 

Čaj

Poznat je pre svega zeleni čaj, bogat katehinima, koji pomažu jačanju zidova krvnih sudova i deluju preventivno protiv stvaranja ugrušaka. Manje je poznat roibos, čaj od afričkog crvenog grma, koji ima isto tako dobra svojstva kao i zeleni čaj, ali za razliku od njega ne sadrži uopšte kofein, što ga čini nešto zdravijim izborom, pogotovo za one koji nastoje da izbenu kofein.

Pogledajte i 5 razloga da češće pijete zeleni čaj

Sok od grožđa

Neki bi, možda, tu dodali i vino – ali ima već dovoljno dokaza da korisno dejstvo crnog vina nema nikakve veza sa alkoholom koji ono sadrži, već isključivo sa materijama koje sadrži sveže grožđe ili sok od grožđa. To su polifenoli, posebno resveratrol, koji ima antiinflamatorna, antikancerogena i antioksidansna svojstva. Dakle, sveže grožđe, ili sok od grožđa, ako možete da ga nabavite, sjajan su izbor za jesen.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: zdravahrana.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.