Naslovna Članak Ove 4 stvari NIKAKO ne radite nakon obroka!

Ove 4 stvari NIKAKO ne radite nakon obroka!

88
0
rucak-shutter.jpg

Posle jela obično volimo da malo otpustimo kaiš, pojedemo voćkicu, malo prošetamo ili legnemo da odspavamo. Ne biste verovali, ali sve ovo nije preporučljivo da radite posle jela.

Pušenje

Pušači obično vole da zapale posle obroka. Duvan svakako ne preporučujemo, ali posle jela je posebno opasno. Jer, kako stručnjaci tvrde, ako zapalite cigaretu odmah posle obroka štetite organizmu kao da ste zapalili 10 cigareta odjednom. Rizik od raka pluća je povećan. Takođe pušenje posebno utiče i na pogoršanje sindroma iritabilnog kolona (nervoze creva).

Pročitajte i Obrok za 15 minuta: Hranljiva salta s piletinom

Šetnja

Iako je ovo jedan od najčešćih saveta, šetnja posle jela i nije tako dobra za vas kako se mislilo. Ako odmah odete u šetnju probavni sistem neće biti u mogućnosti da obradi i “upije” sve nutrijente iz hrane koju pojedemo. Najbolje je da sačekate bar pola sata posle jela i onda se uputite u šetnju (na oko 10 minuta). Nećete imati stomačnih problema, a šetnja će vam goditi.

Voće i čajevi

Ako posle ručka ili večere odmah “skočite” na voće može doći do pojave nadutosti. Voće neće “moći doći na red” za probavu. Sačekajte sat ili dva, pa onda jedite voće.

Pročitajte i:  NEDELJA ŠPANSKE KUHINJE: Uživajte u eksploziji ukusa, boja i aroma

Čajevi su fenomenalni i odlični za probavu, ali ne i odmah nakon obroka. Oni sadrže polifenole i tanine, koji otežavaju apsorpciju gvožđa. Ovo je posebno loše za one koji imaju nedostaak gvožđa, obično za decu i trudnice. Šoljicu čaja skuvajte sat vremene posle jela.

Pročitajte i 4 saveta za pravilno varenje

Kupanje i spavanje

Većina ljudi posle posla ruča, odmah ode na kupanje, pa na popodnevnu “dremku”. Međutim, ovo je vrlo loš potez. Ako se kupate odmah posle obroka krv će krenuti da jače cirkuliše u nogama, rukama zanemarjući stomak, što može oslabiti probavni sistem. Sačekajte 30 minuta posle ručka ili večere.

Dremanje posle ručka nije dobro, jer ćete tako usporiti probavu. Može doći do neugodnog osećaja u ustima i grlu, ali i hrkanja. Spavajte tek 2 sata posle obroka.

Najbolje je da posle obroka sednete minut-dva, lagano pospremite sto, spremite se za šetnju (u tome će vam proći već preporučenih pola sata) i izađete vani i šetate 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/ 

Izvor: lifepressmagazin.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.