Naslovna Članak Ova hrana bi uskoro mogla da nestane

Ova hrana bi uskoro mogla da nestane

97
0
ova_hrana_bi_uskoro_mogla_da_nestane.jpg

Globalno zagrevanje poprima takve razmere da su stručnjaci zabrinuti za to da će pojedine biljne kulture, koje konzumiramo svaki dan, potpuno iščeznuti.

Riba

Mnoge vrste ribe su izumrle, a mnoge su ugrožene, ne samo zbog klimatskih promena nego i zbog ribolova. Posebno su ugroženi losos i pastrmka, koji zavise od hladnih voda, a globalna temperatura raste. Pored njih, ugrožene su i ribe koje nikad ne napuštaju okean. Naučnici su već primetili da velike ribe više ne rastu u meri u kojoj su rasle ranije, a neke su čak 25 odsto manje, u proseku.

Pogledajte i Pripremite ribu na pravi način

Čokolada

Jeste li znali da se čak polovina čokolade koja se jede širom sveta proizvede u dvema zemljama – Gani i Obali Slonovače? Stručnjaci upozoravaju da rast temperature usled klimatskih promena utiče nepovoljno na uzgoj kakaovca, glavnog sastojka čokolade i da će svetska proizvodnja čokolade biti prilično ugrožena do 2030. 

Pogledajte i Čokolada – slatki izvor sreće

Kikiriki

Kako bi napredovao, kikirikiju su potrebni posebni uslovi, ističe američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu, a tu spadaju određena vlažnost tla i niže podzemne temperature. S obzirom na to u kom smeru priroda ide, ako nešto ne promenimo, velika je verovatnoća da će uzgajanje kikirikija biti veliki izazov. 

Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete kikiriki

Kafa

Visoke temperature, duge suše, preobilne kiše, upornije štetočine i bolesti biljaka udružile su i ugrozile jedan od omiljenih napitaka širom sveta! Jeste li znali da je u Indiji proizvodnja kafe opala za čak 30 odsto u periodu od 2002. do 2011. godine?

Pročitajte i:  DA LI ZNATE: Ovo je 8 činjenica o hrani koju jedete skoro svakog dana!

Pogledajte i 5 dobrih  razloga da dan započnete šoljicom kafe

Vino

Čak i delovi sveta poznati po proizvodnji najboljeg vina, kao što su delovi Francuske i Kalifornija, već imaju lošije prinose. Visoke temperature traju duže nego ranije, što uništava berbe i lišava grožđe ključnog sastojka: organske kiseline. Dobra vest je da neki drugi delovi sveta mogu iskoristiti porast temperature i poboljšati svoje vinarije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: nationalgeographic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.