Naslovna Članak Ne, nije pasta: Ovo su jela koja morate da probate u Italiji

Ne, nije pasta: Ovo su jela koja morate da probate u Italiji

106
0
italija1.jpg

Iako je sasvim dobra ideja probati sve vrste testenina dok ste u ovoj zemlji koja je po pasti i pici upravo i najpoznatija, greška je ograničiti se samo na njih. Italija obiluje brojnim drugim ukusnim jelima, poput nežnog osobukoa i hrskavog arincinija, piše Elle

Ovo je jedna od najpopularnijih svetskih kuhinja, sa razlogom naravno. Vrlo je ukusna, lagana, a u većini slučejeva jednostavno se i priprema. 

Kolika je popuarnost ove kuhinje svedoči i to da u svakoj svetskoj metropoli, pa i većem gradu, postoje restorani italijanske kuhinje.

Pogledajte i Tajna savršeno kuvane testenine

Ipak, većina ovih restorana uglavnom nudi razne paste, pice i rižota. Čak i oni tradicionalni retko u ponudi imaju neko od čuvenih jela koja se konzumiraju diljem zemlje, a to su ukusni cannoli, odrezak sa Milanese sosom i mnoga druga jela. 

Zato pogledajte šta još treba obavezno da probate sledeći put kada se nađete u Italiji:

1. Mozzarella di bufala

Mozzarella di bufala ili bufalo mocarela je sir koji se dobija od posebne vrste krava, koje se uzgajaju u mediternaskom delu zemlje.  Bogatiji je ukusom i kremastiji od običnog mocarela sira.

2. Arancini

Spoljni omotač arancinija se sastoji od prženih prezli, a iznutra je napunjen kremastim pirinčem, sirom i mešavinom sosova. Njaaaam!

PROČITAJTE JOŠ: Pasta s kremastim sosom od pileće džigerice i šampinjona

3. Turrón

Nešto poput slatkiša, turrón se servira u komadima koji se sastoje od meda, šećera i belanceta prošaranih pistaćima ili bademima. Ovaj slatkiš naročito je popuparan u prednovogodišnjem periodu.

Pročitajte i:  CEDILJKA ZA HRANU KAKVU DO SADA NISTE VIDELI: 9 od 10 žena se oduševilo čim su je probale, a pogledajte i zašto (VIDEO)

4. Ribollita

Jelo poreklom iz Toskane koje se uglavnom sastoji od hleba i povrća, ribolitta – što u prevodu znači “prokuvano” – slična je gulašu, a često su je sluge pravile od hleba i ostataka obroka svojih gospodara. Što nikako ne znači da nije ukusno, štaviše!

5. Caffe affogato

Caffe affogate donosi najbolje od oba. Naime Italija je poznata i kao zemlja esperesa, ali izuzetno ukusnog sladoleda. Te je jedan ov vrlo popularnih napitaka ili slatkiša, nismo sigurni kako bismo ga baš tačno definisali – sladoled kafa, koja se pravi jedne od šoljice espresa kojim je prelivena porcija sladoleda.

6. Ossobuco alla Milanese

Ossobuco je neverovatno mekan i unakrsno isečeni odrezak teletine. U Italiji se često servira u milanskom stilu, što znači da je natopljen belim vinom, povrćem i čorbom, koji zajedno čine ukusan preliv.

PROČITAJTE JOŠ: Domaće lazanje

7. Cannoli

Poreklom sa Sicilije, cannoli su tipično italijansko pecivo koje se pravi od hrskave kore posute šećernim prahom, a punjeni su slatkim kremom koji se obično pravi od ricotte – jednom od najpopularnijih vrsta mladih sireva u Italiji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.