Naslovna Članak Ne bacajte cvetove tikvice – napravite od njih savršen specijalitet

Ne bacajte cvetove tikvice – napravite od njih savršen specijalitet

51
0
tikvice.jpg

Cvetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvetaju i najbolje ih je jesti istog dana jer do sutradan već počnu da venu. Poput tikvica u koje s vremenom izrastu, i cvetovi su dobar izvor vitamina C, kalijuma i folata. 

Jedu se sveži u salatama, a da posluže i kao dekoracija jelima, ali najbolji su prženi, pogotovo punjeni, na primer, neutralnom rikotom ili svežim sirom, jer u tom slučaju dobijate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Sir možete obogatiti narendanim parmezanom, svežim mirisnim začinima, ali i poigrati mocarelom, inćunima, kao i komadićima pršuta ili repovima škampa. 

Pogledajte i 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama

Cvetovi punjeni rikotom i parmezanom

Potrebni sastojci:

10-ak cvetova tikvica

tri kašike rikota sira (ili svežeg sira)

parmezan po ukusu

Po želji u smesu dodajte naseckani sveži bosiljak i origano i kašičicu preprženih naseckanih pinjola ili semenki bundeve.

Pročitajte i:  Naučite da kontrolišete ljutinu svog jela (VIDEO)

Smesa:

1,5 dl jako hladne mineralne vode

2-3 kašike oštrog brašna

Priprema:

Izmešajte rikotu, parmezan i iseckani bosiljak (ako želite) i tom smjsom punite cvetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke kao i tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Smesa: Izmešajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvetove umočite u smesu i pržite na jako ugrejanom ulju maksimalno dva minuta. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite tople. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa   

Izvor: tportal


Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.