Naslovna Članak Ne bacajte belu kožicu koja se nalazi ispod kore citrusa

Ne bacajte belu kožicu koja se nalazi ispod kore citrusa

64
0
zdrava_bela_kozica_citrusa.jpg

Agrumi su daleko poznati kao voće bogato nutrijentima, poput vitamina C, čija se konzumacija preporučuje kako bismo ojačali imunitet.

Citrusi ili agrumi plodovi su toplih tropskih i suptropskih podneblja, a karakterističnog su kiselkastog i osvežavajućeg ukusa. Agrumi su krcati bioaktivnim sastojcima: flavonoidima, karotenoidima, sterolima, limonoidima, vitaminom C itd. Upravo su ovi sastojci odgovorni za antikancerogeno svojstvo citrusa, uključujući zaustavljanje raka debelog creva ili raka dojke. Pod citrusno voće spadaju blago kiselkasti i sočni plodovi: pomorandža, mandarina, limun, limeta, grejpfrut, satsuma, klementina i svi njihovi hibridi.

Pročitajte i Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u beloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće je bacamo jer ima gorki ukus, a nismo ni svesni koliko nam ona znači za zdravlje!

Pročitajte i:  Kako da napravite domaći kalcijumski prah

Jedan od bitnijih flavonoida je naringenin kog nalazimo u svim citrusima, ali i kori paradajza. Istraživanja su pokazala kako on može popraviti oštećenje DNK koje vodi raku ili, na primer, može stimulisati jetru na sagorevanje dodatne masnoće i tako olakšati mršavljenje. Ovaj flavonoid je takođe snizio nivo triglicerida i holesterola u istraživanju nad životinjama, stoji u časopisu Natural News.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.