Naslovna Članak NAJZDRAVIJI SASTOJAK PARADAJZA: Znate li šta je likopen?

NAJZDRAVIJI SASTOJAK PARADAJZA: Znate li šta je likopen?

163
0
paradajz-shutter.jpg

Često se susrećemo sa pojmom likopen, znamo da je sastojak termički obrađenog paradajza i da je veoma zdrav. 

Likopen je svetlo crveni karotenski i karotenoidni pigment i fitohemikalija koja je prisutna ponajviše u paradajzu, ali i u drugom crvenom voću i povrću. Veoma je efikasan antioksidant koji neutralizuje slobodne radikale. Oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima mogu biti uzrok mnogih oboljenja kao što su kardiovaskularna oboljenja, prerano starenje, karcinom ili katarakta.

Studije su pokazale antikancerogena svojstva likopena protiv mnogih oblika raka, uključujući i ćelije raka prostate, želuca, kože, pluća i debelog creva. Postoje brojne studije o uticaju likopena, a korištenjem PubMed baze podataka, više od 80 naučnih studija imaju imena likopen u svom naslovu.

Pročitajte Top 8 namirnica za zdravlje žena

Navodimo vam pozitivne efekte likopena, koje će vam pomoći da uvidite zašto je korišćenje produkata od paradajza u ishrani veoma važno.  

Bolesti srca i krvnih sudova – smanjivanjem oksidacije lošeg holesterola smanjuje se i stvaranje naslaga na zidovima krvnih sudova. Na ovaj način štite ne samo srce, nego poboljšavaju cirkulaciju u mišićima, bubezima i mozgu.

Pročitajte i:  Jedite ih češće: Sve blagodeti suvih šljiva

Oksidativni stres – likopen je jedan od najjačih antioksidanata i važan je u svim stanjima povišenog stvaranja slobodnih radikala tj. u oksidativnom stresu. Likopen ima prevagu nad ovim štetnim materijama i sprečava njihovo dalje stvaranje.

Astma – likopen kao i drugi karotenoidi imaju važnu ulogu u prevenciji i terapiji astme.

Benigna hiperplazija prostate – stariji od 50 godina znaju šta ovaj termin znači i koliko su neprijatne tegobe uvećanja prostate. Likopen je dokazano prevencija ovog stanja.

Vid – pored šargarepe i paradajz je jako dobar za vid.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: najboljeizitalije.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.