Naslovna Članak KULINARSKA ABECEDA: Šta znači blanširati, bardirati, gratinirati, sotirati… ?

KULINARSKA ABECEDA: Šta znači blanširati, bardirati, gratinirati, sotirati… ?

1320
0
kuvarica.jpg

Evo par izraza iz kuvarskog rečnika:

Blanširati – staviti namirnice u vodu za vreme vrenja, izvaditi za manje od minuta i zatim staviti u led.

Gratinirati – preliti jelo sosom, narendati sir i zatim zapeći u rerni.

Flambirati – zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.

Kandirati – ušećeriti, uglavnom se radi o voću.

Bardirati – uviti u slaninu ili kriškama slanine prekriti jelo.

Bukanirati – sušiti komade mesa na suncu ili nad vatrom.

Sotiranje – prženje mesa na vreloj masnoći.

Pročitajte i:  Po bakinom receptu: Urmašice koje nas vraćaju u detinjstvo (VIDEO)

Klajster – brašno razmućeno u vodi, obično se koristi kako bi se zgusnulo neko jelo.

Žilijen – sečenje na trakice ili rezanca.

Konkase – iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća.

Slajs – seći na tanke kriške.

Aspik – pihtije ili želatinozna masa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: salata.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.