Naslovna Članak Kako se pravilno jede beli luk

Kako se pravilno jede beli luk

139
0
kako_se_pravilno_jede_beli_luk.jpg

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Pogledajte i Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje češnjaka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

Pročitajte i:  Napravite savršenu zapršku za pasulj

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.