Naslovna Članak Kako da očistite kuhinjski sunđer (VIDEO)

Kako da očistite kuhinjski sunđer (VIDEO)

112
0
kako_da_ocistite_kuhinjski_sunder_video.jpg

Ako verujete da vam je nakon pranja posuđa sunđer ostao čist – u velikoj ste zabludi. Filip Tierno, mikrobiolog i patolog iz Njujorka upozorava kako su sunđeri za posuđe zapravo vrlo prljavi i opasni po zdravlje jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjiru. To vodi do razmnožavanja bakterija u sunđeru jer je okruženje savršeno za to – imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kako vole.

Pogledajte i Sunđer za pranje suđa ima više bakterija nego što ste mislili

Zbog toga su kuhinjski sunđeri i krpe rasadnici neugodnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu izazvati crevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže da to što sunđer na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa nije dovoljno. Ali, postoji način kako biti siguran da bakterija nema.

Pročitajte i:  Ove namirnice žene širom sveta koriste za negu (RECEPTI)

Pogledajte i Fenomenalna upotreba kuhinjskih sunđera 

Trik

Za ovo vam treba izbeljivač i voda, u razmeri 1:9. Sunđer uronite u taj rastvor i izvadite nakon deset do 30 sekundi (ne zaboravite da stavite rukavice) pa isperite pod mlazom vode. Dezinfikujte ga na ovaj način posebno ako ste čistili površine na kojima je bilo sirovo meso. Svaki put napravite svež rastvor. A, ako vam je tako jednostavnije, prosto kupite nov sunđer.

U videu pogledajte uputstva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.