Naslovna Članak Istraživanje: Zbog čega je dobro da svakodnevno jedemo ječam

Istraživanje: Zbog čega je dobro da svakodnevno jedemo ječam

156
0
zbog_cega_je_dobro_da_svakodnevno_jedete_jecam.jpg

Konzumiranje hleba, i drugih namirnica, napravljenih od ječma moglo bi da reši problem sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom, sudeći po najnovijem istraživanju.

“Iznenađujuće je da odabir pravih vlakana može u jako kratkom vremenu da pokaže ovako zapanjujuće zdravstvene prednosti”, tvrdi profesorka An Nilson sa Lund univerziteta u Švedskoj.  

Pogledajte i Čudesna ječmena voda: Kako da je napravite i zbog čega je toliko zdrava

Naučnici su od zdravih osoba tražili da tri dana jedu hleb napravljen od zrna ječma za ručak, doručak i večeru.  Posle poslednjeg obroka na kraju svakog dana, u roku od 11 do 14 časova, testovi su pokazali da im se metabolizam ubrzao, dok su smanjeni nivoi šećera u krvi i insulina. Do ovoga dolazi kada specijalan miks vlakana u zrnu ječma dođe do želuca – stimulišući povećanje dobrih bakterija i oslobađanje važnih hormona.  

Pročitajte i:  TALIJA - 8 MINUTA O LJUBAVI: Da li pišete dnevnik i time pomažete sebi?

“Pošto su ispitanici jeli hleb od zrna ječma, primetili smo povećanje bakterija u želucu koje regulišu metabolizam i apetit, ali i povećanje nivoa hormona koji smanjuje hronične upale. Ovo bi vremenom moglo da spreči pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa”, ističe Nilsonova.  

Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi da češće koriste ječam u svojim obrocima, salatama, supama, gulašima, ili kao alternativu pirinču i krompiru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: vesti-online.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.