Naslovna Članak Istine i zablude o ishrani po krvnim grupama

Istine i zablude o ishrani po krvnim grupama

338
0
krv-shutter.jpg

Naveliko rasprostranjena teorija o ishrani po krvnim grupama je zapravo vrlo gruba podela, a efikasnost nije toliko primenjiva u praksi.

Postoji decenijsko verovanje podstaknuto stručnakom za neuropatiju, Piterom D’Adamom, kako je krvna grupa najbitniji faktor u odabiru odgovarajućih namirnica i načinu ishrane.

Krvne grupe O, A, B i AB poseduju ili ne rezus faktor, pa se postavlja pitanje da li i koliko on ima uticaja na grupu namirnica koja je “odgovarajuća” po navedenoj tezi.

Drugo, ne odgovaraju sve namirnice i jela ljudima sa različitih geografskih područja, a kako je vreme globalizma uzelo primat, brza i GMO hrana razvila je mnogo više netolerancije da pojedine nutrijente.

Pročitajte i Pravila ishrane za dug život

S druge strane imamo skup namirnica koje, dokazano, pothtanjuju ćelije raka, pa ih treba izbegavati, posebno ako na kancer ukazuje i porodična anamneza.

Ono što je izvesno jeste da hrana nema univerzalni karakter i to da je za individualno da li je neka namirnica za nekoga lek, a za drugog otrov.

Pročitajte i:  8 namirnica koje bi trebalo da jedete svakog dana

Istina jeste da se antigeni krvnih grupa drugačije ponašaju u reakcijama sa određenom hranom, ali postoji i veliki niz drugih elemenata koji su ključ zdrave ishrane, te se ova teorija ne može primeniti generalno i globalno.

Zdrava ishrana kod zdravog čoveka podrazumeva unos svih namirnica kao izvora neophodnih vitamina, minerala, vlakana, proteina, ugljenih hidrata…

Odstupanje i suzdržavanje od određene grupe nutrijenata može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje.

Još jedna stvar je bitna, ukoliko želite zdrav način ishrane i vitku liniju, najpre se konsultujte detaljno sa nutricionistom koga ćete obavestiti, najpre, o stanju vašeg organizma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.