Naslovna Članak I ove namirnice izazivaju loš zadah

I ove namirnice izazivaju loš zadah

27
0
i_ova_hrana_izaziva_neprijatan_dah.jpg

Neke samo na oko bezopasne namirnice mogu i te kako uticati na dah, a verovali ili ne, ako planirate sastanak, možda treba da izbegavate čak i bombone i žvakaće gume s mentolom.

Alkohol 

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne podstiče isisavanje vode samo iz mozga i tela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke. Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno pogoršava zadah. Niko vam ne brani da u umerenim količinama pijete alkoholna pica, ali ne bi bilo loše da pored toga popijete i čašu vode koja će sprečiti i tu nus pojavu. 

Pogledajte i Eksperiment: Izbacio je šećer i alkohol iz ishrane na mesec dana, evo šta se desilo! (VIDEO)

Pepermint  

Premda većina smatra kako su žvakaće guma i bombone s pepermintom sjajno oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično pogoršati zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo poprimiti neugodan miris, ako čak ne i gori nego što je bio. Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni spojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah. 

Pročitajte i:  Rešite se ovih (loših) navika u ishrani što pre

Pročitajte i 10 fantastičnih blagodeti listova nane

Meso  

Naravno, ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na dah, ali ako preterate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema s neprijatnim zadahom. Naime, kada se u tijelo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni se razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od nus proizvoda koji nastaje u toj razgradnji je amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta. 

Pogledajte i Saveti za kupovinu: Kako izabrati najbolje meso

Sušeno voće  

Sušeno voće sadrži velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lijepe za i između zuba. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće. I, naravno, nakon jedenja sušenog voća svakako treba oprati zube i očistiti ih zubnim koncem prije nego što počne rast bakterija u ustima. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: ekskluziva.ba

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.