Naslovna Članak Evo zašto treba da jedete lešnike svaki dan

Evo zašto treba da jedete lešnike svaki dan

1126
0
evo_zasto_treba_da_jedete_lesnike_svaki_dan.jpg

Lešnik je jedan od energetski najvrednijih namirnica. U svom sastavu sadrži 60% ulja i 15 % belančevina ali i potrebne vitamine i minerale. Značajan je izvor vitamina B (posebno vitamina B5 i B6), vitamina E, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, selena, te mangana i cinka.

Pogledajte i Evo zašto bi trebalo da jedete čia semenke svaki dan

Lešnik se koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju žutice, proširenih vena, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma, snižavanje holesterola u krvi…

Lešnici obiluju omega-3-masnim kiselinama koje doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga. Ako se kupuju s ljuskama mogu brže da užegnu, ali, ako su vakuumirani i čuvani na suvom i tamnom mestu, njihov originalni ukus ostaće sačuvan tokom dužeg vremena.

 

Pogledajte i Samo 7 oraha dnevno štiti vas od raznih oboljenja

Snažan antioksidans

Pročitajte i:  Prirodno i zdravo: Recept za gumene bombone koje jačaju imunitet

Lešnik je bogat izvor vitamina E, folata, kalijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i gvožđa. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja hroničnih bolesti. 

Lešnici se takođe ističu sadržajem prehrambenih vlakna i na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sistem važnih materija. Svoju primenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksovima pa se takođe koriste za proizvodnju maslaca od lešnika.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Zdrava krava

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.