Naslovna Članak Evo zašto treba da dodate sodu bikarbonu kad kuvate jaja

Evo zašto treba da dodate sodu bikarbonu kad kuvate jaja

156
0
evo_zasto_treba_da_dodate_sodu_bikarbonu_kad_kuvate_jaja.jpg

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisedne jelo.

Pogledajte i 20 neverovatnih namena sode bikarbone

Da bi izbegli takva neprijatna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. Starija jaja se gule lakše, ali kod svežih je obrnuto, odnosno dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati vlažnost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

– Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

– Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete uraditi na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Pročitajte i:  LAGANO LETNJE OSVEŽENJE: Brza torta sa kupovnim korama i voćem

– Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi sa kuvanjem. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

– Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodu i merite vreme. Zavisno od veličine jaja, biće vam potrebno oko tri minuta.

Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi kuvanih jaja

– Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belanac će biti gumenastiji.

– Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

– Ako želite da dobijete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Kurir.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.