Naslovna Članak Evo šta nutricionisti i dijetetičari nikada ne bi jeli

Evo šta nutricionisti i dijetetičari nikada ne bi jeli

144
0
evo_sta_nutricionisti_i_dijeteticari_nikada_ne_bi_jeli.jpg

Pogledajte spisak namirnica koje nutricionisti i dijetetičari sigurno ne bi nikada konzumirali.

1. Kikiriki puter

“Kikiriki puter ne bi trebalo da sadrži šećer i hidrogenizovana ulja”, izjavila je nutricionistkinja Dženifer Kaseta. “Kikiriki puter treba da sadrži jedan ili dva sastojka – kikiriki i so . To je to. Bez šećera i bez trans masti koji im pomažu da na policama u prodavnicama stoje duže.”

Pogledajte i Napravite domaći puter od kikirikija (VIDEO)

2. Sirov spanać

“Bilo je nekoliko slučajeva da je sirov spanać povučen iz prodaje jer je bio zaražen Ešerihijom i Salmonelom, što može dovesti do bolesti trovanja hranom”, rekla je Dženifer Glokner, nutricionistkinja.

“Nažalost, dodatno ispiranje kod kuće ne uklanja patogene. Shodno tome, nedavno sam prestala da jedem sirov spanać. Inače, volim spanać i jedem samo kuvan.”, izjavila je Glokner. 

Glokner je istakla da kuvani spanać može biti važniji za starije ljude, trudnice i decu.

Pogledajte i Top 9 saveta nutricionista

3. Gazirana i slatka pića

Ako ste svesni uticaja šećera na telo, onda ovo za vas i nije veliko iznenađenje. Ipak, skoro svaki nutricionista i dijetetičar u najvećem delu, potpuno izbegavaju kiselu vodu, dijetalnu koka kolu i sva druga slatka pića.

“Gazirani sokovi ili flaširani čaj, kafa, energetska pića, i većina smutija su šećer voda”, rekla je Elizabet Somer, dijetetičar.

Pročitajte i:  Dan zaljubljenih: Ovako se ovaj praznik slavi širom sveta!

Istraživanja pokazuju da su gazirana pića u direktnoj vezi sa telesnom težinom i svim bolestima povezanih sa tim, od dijabetesa, srčanih oboljenja, hipertenzije na rak, demencije i neplodnosti . U stvari, rizik za gojaznost osobe povećava se sa svakim gutljajem ovih zaslađenih napitaka.

Pogledajte i Ove izraze nutricionisti ne vole

4. Grickalice sa ukusom sira

Mnogi nutricionisti izbegavaju veštački obojenu hranu, jer smatraju da je takva hrana povezana sa rizicima, kao što su hiperaktivnost kod dece, rak (u ispitivanjima na životinjama), i alergijske reakcije. Takođe, nutricionisti ne vole nikakve grickalice sa “ukusom” sira.

Mendi Unanski, nutricionistkinja se slaže sa ovime. “Pravi sir je moja omiljena hrana,grickalice sa primesima sira nemaju takav ukus”, rekla je ona. “Kad god sir dolazi u prahu ili plastičnom obliku, to bi trebalo da bude razlog za uzbunu.”

Pogledajte i 5 ideja za zdravu užinu

5. Instant nudle i supe

Tehzeb Lalani, klinički nutricionista, rekla je da ona izbegava instant rezance i supe, jer oni često sadrže višak soli, i dodatne boje i arome. Ona je objasnila da imaju veoma loš profil hranljivih materija i da su povezane sa kratkoročnim neželjenim efektima kao što su glavobolja, vrtoglavica i zamor .

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.