Naslovna Članak DŽEJMI OLIVER U SRPSKOJ KUHINJI: Ćevapi with ajvar (RECEPT)

DŽEJMI OLIVER U SRPSKOJ KUHINJI: Ćevapi with ajvar (RECEPT)

130
0
dzejmi-shutter.jpg

Na svom zvaničnom sajtu Džejmi Oliver opisuje ovo preukusno jelo na sledeći način: “Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor…”

Nama je odmah krenula voda na usta, tako da smo odlučili da podelimo Džejmijev recept “Ćepavi with ajvar” sa vama!

Idemo redom. Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice su:

750 g mlevenog goveđeg mesa jamie oliver cevapi ajvar

400 g mlevenog svinjskog mesa

1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog

2 kafene kašičice sode bikarbone

1 kafena kašičica mlevene paprike

1 jaje

150 ml kisele vode

Maslinovo ulje

6 crvenih paprika

2 patlidžana

Peršun

2 limuna

Ekstra devičansko maslinovo ulje

1 crni luk

6 tortilja

Ljute papričice (po izboru)

Kisela pavlaka

Pročitajte i Prste da poližeš: Recept za najukusniji domaći ajvar

A evo i načina pripreme za ćevape à la Džejmi Oliver:

Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu.

Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.

Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

Za ajvar, ugrejte rernu na 230ºC.

U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.

Pročitajte i:  TOP 3: Upoznajte NAJPOZNATIJE KUVARE NA SVETU

Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.

Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.

Nakon što iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.

Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.

Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.

Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

Imajte na umu da je ovaj recept po Džejmijevom receptu za 6 osoba, što bi značilo 2 ćevapa po čoveku. E, dragi naš Džejmi, u Srbiji svako uzme sebi po najmanje 10 ćevapa.

Svakako, jelo je prste da poližeš!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.