Naslovna Članak Do sada ste ga smatrali otpadom: Povrće čije je lišće veoma ukusno

Do sada ste ga smatrali otpadom: Povrće čije je lišće veoma ukusno

57
0
do_sada_ste_ga_smatrali_otpadom_povrce_cije_je_lisce_veoma_ukusno.jpg

Kada pogledate kako možete iskoristiti lišće sledećeg povrća, nikada ga više nećete baciti…

Rotkvice

Liske na vrhu rotkivica imaju opor i ljut ukus, baš kao i sam plod. Povće kao što je rotkva, brzo vene kada mu se lišće ne skine na vreme, te čim ih kupite odvojite ih od zelenih liski i čuvajte na odvojenom mestu. Kombinacijom sa belim lukom i alevom paprikom, ove grančice koje ste smatrali beskorisnim mogu stvoriti ukusan pesto, mada ih možete ubaciti i u supu, kako biste joj pojačali ukus.

Komorač

Lišće komorača možete koristiti poput bilo koji drugi sveže biljke. Njime možete puniti piletinu ili ribu pre pečenja, ali ovo lišće odlično je i za pravljenje preliva i dresinga za salate.

Cvekla

Pročitajte i:  NIKAD BRŽE, NIKAD PRIRODNIJE: Čišćenje kuhinje u 5 koraka

Ukus i tekstura lišča cvekle slični su blitvi i kelju, te ih spremajte na sličan način. Isecite listove, dinstajte i dodajte u supu ili smutije. Takođe možete ih koristiti za pravljenje hrskavog čipsa.

Šargarepa

U narodu postoji mit da su listovi šargarepe otrovne, te ih iz tog razloga ne bi trebalo konzumirati. Ipak, ova priča nije istinita. Začinite salate ili sendviče lišćem šargarepe i dobićete ukus sličan peršunu. Odličan izbor napravićete ukoliko lišće zekine omiljene hrane dodate u humus.

Repa

Suvišni deo repe zapravo je vrlo ukusan i hranljiv. U sirovom stanju poseduje dosta gorak ukus, međutim podložan je promeni tokom kuvanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.