Naslovna Članak Da li je zarđalo posuđe opasno po život?

Da li je zarđalo posuđe opasno po život?

180
0
tiganj-shutter.jpg

Pre nego što se odlučite konačno baciti one dobre stare posude za pripremu hrane, saznajte je li malo fizičkog napora sve što vam je potrebno kako bi ih spasili.

Vreme je za pripremu finog ručka ili večere, no baš kada ste izvadili svoj tiganj ili lim za pečenje primetili ste da se počela pojavljivati rđa. Verovatno vas brine je li konzumacija hrane koja je bila u dodiru s rđom sigurna? Hoće li vaša hrana postati otrovna? A šta je s tetanusom?

Ono što će se najverovatnije dogoditi je – ništa. Iako je tetanus potencijalno smrtonosna infekcija nervnog sistema, zapravo ga uzrokuje bakterija Clostridium tetani, a ne sama rđa. Ovu bakteriju najčešće možemo pronaći u zemlji i životinjskom izmetu, stoga predmete koje najčešće asociramo s tetanusom uglavnom nalazimo na otvorenom gde su bili izloženi bakterijama.

Pročitajte i Lepi vam se hrana za tiganj? Evi kako to da sprečite

Stoga, ako je vaše kuhinjsko posuđe iz nekog razloga bilo izloženo navedenim spoljnjim uslovima, a niste sigurni ni kada ste posljednji put primili vakcinu protiv tetanusa, najbolje bi bilo da zamenite zarđali predmet novim. No ako je vaše posuđe napravljeno od livenog gvožđa, većina kuhinjskih stručnjaka slaže se kako ga ipak možete spasiti.

Pročitajte i:  ČUDO OD NAMIRNICE: So perfektno čisti kuću, ali i neutrališe otrov žive

Šta je s ostalim kuhinjskim posuđem?

Stručnjaci s američkog University of Illinois at Urbana-Champaign slažu se da vam malo rđe na kuhinjskom posuđu ne može naškoditi. Čak se ni rđa u vodi za piće ne smatra opasnom po zdravlje. No kad se sve uzme u obzir, možda bi najbolje bilo “ići na sigurno” i zameniti zarđalo posuđe.

Iako još uvek nisu objavljene studije koje bi dokazale značajne zdravstvene rizike od hrane pripremljene u zarđalom posuđu, zašto rizikovati?

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/ 

Izvor: finirecepti.net.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.