Naslovna Članak Da li je bolje jesti mlevene ili cele semenke lana?

Da li je bolje jesti mlevene ili cele semenke lana?

1062
0
laneno_seme.jpg

Laneno seme obiluje omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima, estrogenom i vlaknima. Naučna istraživanja su pokazala da lan smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, smanjuje upale i rešava problem zatvora. Postoji mnogo načina da lan dodate svojoj ishrani, uključujući da ga pečete, meljete, potopite u vodu ili dodate mleku. 

Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana

Ovo lekovito seme se obično jede celo, mleveno ili se konzumira laneno ulje. Najveća razlika između konzumiranja celog ili mlevenog lanenog semena je u varenju. Kada se konzumira celo, može se desiti da laneno seme samo prođe kroz vaš organizam i da se ne iskoristi sav njegov potencijal. Važno je da se seme dobro sažvaće pre gutanja da bi telo bolje apsorbovalo aktivne komponente. Ipak, najbolje je da svakog jutra konzumirate mleveno laneno seme. Sveže samleveno laneno seme iskoristite u roku od nedelju dana i čuvajte ga u frižideru kako ne bi izgubilo lekovita svojstva.

Pročitajte i:  5 zdravstvenih problema koje može rešiti limunada

Pročitajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu

Dijetetičari kažu da je najbolje da se celo laneno seme ispeče ili proprži bez masti, a zatim samelje i doda raznim napicima, salatama ili varivima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.