Naslovna Članak Božićna česnica i svi običaji vezani za nju

Božićna česnica i svi običaji vezani za nju

591
0
bozicna_cesnica_112499753.jpg

Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se uza visnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema.

U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz… U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imaće bokatstvo tokom čitave godine.

Česnica se priprema, po narodnom verovanju, da bi doprinela sreći i blagostanju ukućana. Neka stara verovanja navode da bi česnicu trebalo šarati papkom pečenice kako bi pospešilo plodnost useva.

Pročitajte i:  Da li ste među njima: 10 tipova osoba koje srećemo na srpskim slavama

Česnicu usklučivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.

Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i mesi se isklučivo svežom vodom sa izvora.

Ovde pogledajte recept za Božićnu česnicu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.