Naslovna Članak Boja šoljice iz koje pijete kafu određuje njenu toplotu

Boja šoljice iz koje pijete kafu određuje njenu toplotu

125
0
soljice-shutter.jpg

Verovatno nikad niste obratili pažnju, ali boja šoljice u koju je sipana vrela kafa utiče na to koliko će se brzo ona hladiti. Jeste li primetili da će vam tokom vrelih, letnjih dana biti još toplije ukoliko obučete crnu majicu?

Razlog za to je jednostavan: tamni predmeti brže apsorbuju toplotu. Vrela kafa nije izuzetak. Na isti način crna boja šolje deluje na vrelu kafu koju ste u nju sipali, što znači da bi, ukoliko žurite i morate brzo da popijete kafu, trebalo da se odlučite za crnu, a ne belu šoljicu.

Pročitajte i Koliko šoljica kafe je zdravo popiti na dan

Kada se sprema kafa i voda u lončetu provri, njena temperatura iznosi 100 stepeni, a interesantno je da svega minut kasnije ona iznosi pedeset stepeni. Ipak, kako vreme odmiče, ona opada sve sporije.

Pročitajte i:  ZAMENA ZA JUTARNJU KAFU: Napitak od koga se mršavi i podiže energija

Međutim, ova priča ima dve strane medalje. Naime, tamne boje brže emituju toplotu nego svetle. Kako biste uspostavili balans, posvetlite kafu na neki način: nemojte piti crnu kafu ili joj dodajte mleko ili šlag.

Zanimljivo kako nauka prožima svaki delić naših života, zar ne?

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/ 

Izvor: Nationalgeograhic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.