Naslovna Članak 9 namirnica koje poboljšavaju ukus svakom jelu

9 namirnica koje poboljšavaju ukus svakom jelu

170
0
namirniceaps.jpg

Mala zaliha ovih raznovrsnih sastojaka je sve što vam je potrebno da postanete pravi kulinarski majstor u sopstvenoj kuhinji.

Soja sos

Vekovima je bio glavni sastojak mnogih Azijskih specijlatiteta. Samo nekoliko kapi ovog neverovatnog sastojka omogućava neverovatnu slanoću i poboljšava ukus skoro svakom jelu kod kuće. Azijska kuhinja nije jedina odlična kombinacija za ovaj sos, može se takođe dodati raznim marinadama za ribe, šnicle ili čak kao dodatak tradicionalnom omletu.

Grčki jogurt

Ovaj dijetetski proizvod pun proteina se ne koristi samo za doručak i užinu. Grčki jogurt ima kremastu strukturu koja ide čak i uz slatka jela, a odličan je kao dodatak salatama umesto majoneza i ostalih kaloričnih preliva. Pomešajte ga sa maslinovim uljem i napravite kremasti dresing za svaku salatu, ili ga koristite kao marinadu za sve vrste mesa. Takođe, odličan je dodatak supama, sosevima, pa čak i filovima za kolače.

Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt

Jaja

Pitajte bilo kog vrsnog kuvara o najzastupljenijem sastojku u skoro svim jelima, jaja će biti vrlo verovatno na toj listi. Njihova jedinstvena struktura ih čini ključnim sastojkom u pripremi pasta, pečenih jela, soseva i svih vrsta kolača. Najbolja stvar u vezi jaja je što zahtevaju jako malu tehniku pripreme da bi imala sjajan ukus. Tvrdo kuvana se mogu iseckati i ulepšati svaku salatu, a prženo na oko obloženo preko kuvanog pirinča može pružiti neopisiv užitak.

Sušeni paradajz

Mnogi recepti se pozivaju na paradajz kada im treba sastojak koji će uravnotežiti i ublažiti neko jelo. Ukoliko uživate u pripremu sendviča, soseva ili pasta kod kuće, ovo je glavni sastojak koji treba da se nađe u vašoj kuhinji. Glavni problem je u tome što svež paradajz ne ostaje preterano dugo svež, zato je sušeni paradajz mnogo bolje rešenje.

Pročitajte i Napravite kuvani sok od paradajza (VIDEO)

Jedan sušeni paradajz nudi mnogo intenzivniji i jači ukus i tegla puna ovih paradajzića traje mnogo duže od kese svežih. Pošto su teži za žvakanje, preporučuje se da se iseckaju na zalogajčiće i promešaju u salatama, omletima ili kao jedan od sastojaka u pripremi ćufti.

Pročitajte i:  BRZO I EFIKASNO: Samo jednom namirnicom očistite peglu da zablista

Javorov sirup

Predstavlja nekrunisanog kralja među prelivima, ali ne budite toliko brzi u rasklanjanju kada ga prelijete preko palačinki. Njegova duboka slatkoća ga čini idealnim sastojkom za kiselkasta jela, sladak krompir i salate. Posegnie za njim kada želite da poboljšate ukus jelu i dodate mu bogatu karamelastu strukturu.

Pirinač

Osnova je svakom jelu mnogih kuhinja širom sveta i to sa razlogom: jeftin je, dugo traje i neverovatno je svestran. Ukoliko jelu nedostaje nešto, činija pirinča će odmah osvežiti ukus. Možete ga ukrasiti povrćem i začinima tako da on igra glavnu ulogu. Umotajte ga u tortilju, pomešajte sa povrćem i piletinom da napravite supu ili ga jednostavno prelijte maslinovim uljem i poslužite uz meso, u svakom slučaju će ispasti odlična kombinacija.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

Ljuti sos

Ukoliko je hrana koju pripremate kod kuće blaga i pomalo dosadna, ljuti sos će biti vaš spas. Pečena pileća prsa, kuvani brokoli i meksički pasulj mogu uz par kapi ljutog sosa preći od nezanimljivog do urnebesnog jela.

Beli luk

Ne postoji odgovarajuća zamena za ukus belog luka. Od Tajlanda do Italije, korišćen je kao glavni sastojak mnogih internacionalnih jela širom sveta. Ako vašem jelu nedostaje tajni sastojak, dodajte mu malo proprženog luka. Meso, riba, povrće, paste, sosevi, mogu poboljšati kvalitet u njegovom prisustvu. Ukoliko ste istinski obožavatelj ove namirnice, probajte da ga ubacite zajedno sa puterom u pore hleba i zapečete u rerni, bićete oduševljeni.

Pročitajte i Proveren metod: Kako da neutrališete neprijatan zadah od luka

Slanina

Postoji li jedno jelo koje slanina ne može da poboljša? Zato što je uglavnom sušena, traje mnogo duže u vašem frižideru od ostalih tipova mesa. Možete je propržiti i nabacati na vašu pastu karbonaru, ili preko sočnog omleta ili pirinča da osveži taj ukus. Dimljeni slankasti ukus je takođe vrlo dobrodošao u makaronama sa sirom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.