Naslovna Članak 7 fenomenalnih razloga da ne bacate koru limuna

7 fenomenalnih razloga da ne bacate koru limuna

114
0
7_fenomenalnih_razloga_da_ne_bacate_koru_limuna.jpg

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnim za zdravlje. Uz popularna lekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru. 

Omekšava suvu kožu na laktovima

Rendanu koricu limuna pomešajte s 1 čajnom kašikom sode bikarbone, pa dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smesu izmešajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suva stopala ovom smesom i isperite.

Pogledajte i Kako da uzgajate limun u saksiji

Glavni sastojak pilinga za telo

Pola šoljice šećera pomešajte s rendanom koricom limuna, dodajte 1/8 šoljice maslinovog ulja i prirodni piling za telo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima celu površinu tela pa isperite pod mlazom tople vode.

Snižava holesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normalizuju nivo holesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna izrendajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta pa procedite. U tečnost iscedite malo limunovog soka pa popijte ujutro na prazan želudac.

Pogledajte i Čaša vode sa limunom – najzdraviji izbor za početak dana

Za jačanje imuniteta

Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrebite izrendanu kao začin jelima i kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Pročitajte i:  Neobična poslastica: Napravite žirafa rolat (VIDEO)

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savetuje korišćenje agresivnih hemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovinom limuna.

Pogledajte i 9 fenomenalnih načina da upotrebite limun u čišćenju

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrotalasne

Keramičku posudu napunite do pola s vodom i dodajte naseckanu koricu limuna. Zatim stavite u mikrotalasnu na najvišu temperaturu na oko 3 minuta kako bi se smesa zagrejala. Njena para očistiće tvrdokorne mrlje na mikrotalasnoj i neutralizovati eugodne mirise.

Uklanja kamenac

Kuvalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistiće mešavina od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode i dodajte limunovu koricu, 2 kašičice sode bikarbone i 1 kašiku jabukovog sirćeta.

Čim proključa sklonite s šporeta i procedite, mešavinu sipajte u kuvalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor. Zadovoljna
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.