Naslovna Članak 5 namirnica koje OBAVEZNO morate oprati pre kuvanja ili jela

5 namirnica koje OBAVEZNO morate oprati pre kuvanja ili jela

3
0
namirnice.jpg

1. Voće i povrće s jestivom kožom

Samo zato što je voće i povrće s jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvek oguliti pre konzumacije dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.

Pogledajte i Nenajavljeni gosti, šta da kuvam: 9 namirnica koje morate uvek da imate u kući 

2. Određene namirnice u konzervi

Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez da je uništite, ali namirnice poput konzerviranog pasulja, leblebije, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

3. Voće i povrće s nejestivom kožom

Navikli smo da ih ljuštimo, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati pre konzumacije ili pripreme.

Pročitajte i:  5 namirnica koje produžavaju život ženama

Pogledajte i Kako najbolje očistiti plastične posude za odlaganje hrane

4. Orašasti plodovi

Ako upitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gde su bili čuvani tokom transporta i pre pakovanja. Zbog toga bismo ga pre konzumacije trebali isprati. Uvek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

5. Sušeno voće

Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To posebno važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite pre konzumacije, a stručnjaci savetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.