Naslovna Članak 5 namirnica čiji su pojedini delovi otrovni

5 namirnica čiji su pojedini delovi otrovni

140
0
5_namirnica_ciji_su_pojedini_delovi_otrovni.jpg

1. Krompirovi izdanci 

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu. 

Pogledajte i Ne bacajte ih: Ovi delovi namirnica su izuzetno zdravi

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se i lišću paradajza koji sadrži toksične materije solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice na pojedinca.

3. Koštice iz jabuka

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je veoma važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus. 

Pročitajte i:  Kombinacija ove dve namirnice topi salo sa stomaka (RECEPT)

Pogledajte i Čišćenje organizma pomoću jabuka – za bolje varenje, zdraviju jetru i srce, jači   imunitet… 

4. Lišće rabarbare 

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Ali, konzumacija lišća ove zeljaste biljke može vas odvesti na hitnu. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačne boli i povraćanja do napada. 

5. Lišće i cveće patlidžana 

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u ovim delovima patlidžana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Punkufer

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.