Naslovna Članak 4 recepta za tradicionalni srpski hleb

4 recepta za tradicionalni srpski hleb

161
0
4_recepta_za_tradicionalni_srpski_hleb.jpg

1. Šumadijski hleb

Potrebno: 1,5 kg brašna; kašičica soli; kašičica sode bikarbone; malo mlake vode.

Priprema: Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne dobije zlatastu boju. Probadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.

Pogledajte i Kako da napravite domaći hleb (VIDEO)

2. Beogradski hleb

Potrebno: Šolja belog brašna; šolja integralnog brašna; šolja ražanog brašna; 10 g suvog kvasca; šolja mlake vode; supena kašika soli; supena kašika šećera.

Priprema: Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena.

Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom – unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veknu i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.

Pročitajte i:  Istine o mršavljenju - sirće ga podstiče, ali ne i sve vrste jogurta

3. Valjevske veknice

Potrebno: 0.5 kg brašna; 25 g kvasca; kašičica šećera; pola kašičice soli; pola šolje mlake vode.

Priprema: Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.

Pogledajte i Šta će se desiti ako prestanete da jedete hleb?

4. Hleb koji miriše

Sastojci: 500 g belog brašna; 250 g crnog brašna; dve kašičice soli; tri kašike suvog bosiljka; paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac); kašičica šećera; decilitar ulja.

Priprema: Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.