Naslovna Članak 4 razloga zbog kojih je dobro da jedete krompir tokom dijete

4 razloga zbog kojih je dobro da jedete krompir tokom dijete

495
0
krompir.jpg

Dok povrće poput spanaća i brokolija jedemo u kuvanom obliku, krompir pržimo i pečemo u raznim oblicima, kombinujemo ga sa masnim umacima i dodajemo mu maslac u slučaju pripreme pirea. Međutim, kuvani krompir je namirnica koja nije odgovorna za višak kilograma, što je i dokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition.

Proičitajte i Kako da smršate 2 kilograma za 7 dana pomoću 2 sastojka 

U navedenom istraživanju je otkriveno da su ispitanici koji su se pridržavali dijete koja je uključivala 5 do 7 serviranja krompira dnevno nastavili da mršave predviđenim tempom. Dakle krompir nas sam po sebi neće ugojiti, ali prženi krompirići i ostale visoko energetske varijante krompira mogu.

 

 
Četiri razloga zbog kojih je dobro da jedete krompir dok ste na dijeti:

1. Krompiri sprečavaju prejedanje

Krompiri se kotiraju visoko kad je u pitanju osećaj sitosti. Naime, u ranije navedenom istraživanju zabeleženo je kako osobe koje su povećale količinu krompira u ishrani smanjile su ukupni unos kalorija. Osećaj sitosti koji krompiri stvaraju pripisuje se ukupnom sadržaju prehrambenih vlakana koji je u jednom krompiru jednak onom u jednoj jabuci. Glavni adut krompira je rezistentni skrob koji zauzima mesto u našem probavnom traktu i usporava varenje što nas čini sitima. Takođe, jedan srednje veliki krompir sadrži oko 3 grama krompira što svakako nije zanemarljivo. A impresivan je i sadržaj vitamina C kojeg u srednje velikom krompiru kuvanom u kori ima oko 20 mg što iznosi 25% preporučenog dnevnog unosa.

Pročitajte i:  NAUKA PROCENILA: Ovoliko se ugojimo tokom prazničnog perioda

2. Krompir je nisko kaloričan

Srednje veliki kuvani krompir sadrži oko 150 kalorija. Međutim, krompir sa visokim sastavom rezistentnog skroba ima još i nižu kalorijsku vrednost. Stajanjem krompira raste količina rezistentnog skroba koji se teško vari, pa organizam na kraju i ne iskoristi sve kalorije iz krompira. Za dijetu je najbolje jesti krompir salatu koja je 2 do 3 dana stajala u frižideru.

3. Krompir je dobar izvor energije za trening

Tokom treninga visokog intenziteta ili vežbi koje dugo traju, glukoza i glikogen su osnovni izvori energije. Adekvatan unos ugljenih hidrata može poboljšati sportsku aktivnost, a veća aktivnost znači i veću potrošnju kalorija. Još jedna sportska prednost krompira je i kalijum. Jedan srednje veliki krompir sadrži više kalijuma od banane i to za čak 200 mg.

Proičitajte i Jelovnik koji će vam pomoći da izgubite 15kg za 15 dana

4.Značaj skroba u ishrani
 
Skrob je u osnovi složeni ugljeni hidrat, a poznato je da su složeni ugljeni hidrati poželjni u ishrani. Posebno je značajan rezistentni skrob koji se u nekim istraživanjima dovodi u vezu s kontrolom glukoze u krvi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Zdrava krava

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.