Naslovna Članak 10 trikova kako da vam se namirnice više NIKADA ne pokvare!

10 trikova kako da vam se namirnice više NIKADA ne pokvare!

183
0
namirnice.jpg

1. Stavite papni ubrus u fioku za povrće

Uz pomoć ovog trika, papir će upiti višak vlage iz salate ili drugog povrća i tako sprečiti da salata uvene ili istrune.  Takođe, ovaj trik pomoći će vam i da održite fioku za povrće čistom, pa se barem oko toga nećete mučiti!

2. Ne razdvajajte banane!

Ako želite da vam banane izdrže što duže bez da pocrne ili se pokvare, ostavite ih u snopu. Još bolji način kako održati banane  svežim, jeste da zamotate vrh snopa banana plastičnom folijom. Folija će zadržati svežinu banana i omogućiti vam 3 – 5 dodatnih dana svežih banana.

Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

3. U kesu sa krompirom stavite jabuku

Želite li što duže zadržati svežinu krompira, i sprečiti njegovo klijanje i propadanje, stavite jabuku u kesu ili džak s krompirom. Naime, jabuka proizvodi etilen koji sprečava da krompir istrune i  održava ga svežim i čvrstim.

4. Bobičasto voće operite u sirćetu

Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće su daleko skuplje od ostalog voća i naravno da ga želimo što duže održati svežim. Stoga, pripremite kupku od 1 šoljice vinskog sirćeta i 3 šoljice vode i u njoj operite bobičasto voće, pa potom ga dobro osušite i spremite u frižider. Sirće sprečava stvaranje plesni i gljivica, ubija bakterije koje su se možda našle na bobicama.

Pogledajte i Saveti iskusnih domaćica: Ove 4 stvari morate znati o frižideru

5. Ne stavljajte paradajz u frižider

Ovo ukusno i omiljeno povrće na hladnoj temperaturi gubi ukus, ali i sočnost. Stoga, paradajz radije držite u špajzu, na suvom i tamnom mestu. Isto pravilo važi za luk i krompir.

6. Celer ne držite u plastičnoj foliji

Pročitajte i:  Namirnice i lekovi koje ne treba kombinovati

Umesto u plastičnu, zamotajte ga u aluminijsku foliju. Naime, plastična folija će pospešiti stvaranje gasova koji uzrokuju kvarenje i sušenje celera, a aluminijska folija će to sprečiti.

Pogledajte i Kako napraviti dobar raspored hrane u frižideru

7. Stavite zeleno lisnato povrće u vazu

Naime, kada povrće za supu, poput peršuna, celera i slično, koristite za jelo, uzmete jedan deo dok drugi odložite u plastičnu foliju i odložite u frižider. No, kako bi takvo lisnato povrće održali što duže svežim, stavite ga u vazu ili čašu sa vodom. 

8. Pečurke čuvajte u papirnoj kesi

Neki prodavci ovo i rade, čime se definitivno zadržava svežina pečuraka. Pa zašto to ne biste učinili i vi! Papirna kesa sprečiće stvaranje vlage koje je pogubno za pečurke koje su ubrane, jer naime, vlaga će uzrokovati plesan i truljenje.

9.Nekorišćeni avokado ne stavljajte u frižider

Tako neće dostići svoju punu zrelost i mekoću. Ostavite ga u posudi s voćem na sobnoj temperaturi čime ćete mu omogućiti da dobije onu savršenu mekoću i zrelost.

Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta

10. Salatu perite u ledeno hladnoj vodi

Primetili ste kako vam je salata uvenula i mislili ste baciti pola listova? Više to ne morate činiti, zato što sve što treba napraviti je da stavite salatu na listove u posudu s ledeno hladnom vodom. I to je to! Listovi će se napiti vode i postati hrskavi i sveži! 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: gastro.24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.